• Посилання скопійовано

Місяць, у якому зарплата менша за мінімальну, включається до страхового стажу не повністю

Тільки при нарахуванні страхувальником зарплати не менше мінімальної, застрахованій особі страховий стаж зараховується в повному об'ємі

Місяць, у якому зарплата менша за мінімальну, включається до страхового стажу не повністю

ДФСУ у листі від 23.10.2015 р. №22348/6/99-99-17-03-03-15 нагадує: якщо база нарахування ЄСВ (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) не перевищує розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід, грошове забезпечення), сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати та ставки ЄСВ, встановленої для відповідної категорії платника.

Отже, різниця між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованої за звітний місяць не може бути розглянута як дохід фізичної особи (працівника), оскільки така різниця не є виплатою за виконану роботу.

При цьому зазначена різниця є базою для нарахування ЄСВ, проте не є базою для утримання єдиного внеску (утримання здійснюється з фактично нарахованої заробітної плати).

Якщо хоча б по одній застрахованій особі здійснюється донарахування сум ЄСВ до розміру мінімальної зарплати (виключенням є донарахування до мінімальної бази нарахування при розрахунку лікарняних, відпускних та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами), коефіцієнт страхувальником не застосовується взагалі.

Для того, щоб застосувати коефіцієнт, страхувальник повинен здійснити нарахування заробітної плати (доходу) не менше законодавчо встановленого мінімального розміру застрахованій особі.

До страхового стажу зараховуються періоди (строки), протягом яких особа підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню.

Тобто тільки при нарахуванні страхувальником заробітної плати (доходу) не менше мінімальної та відповідно сплати єдиного внеску у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, застрахованій особі страховий стаж зараховується в повному об'ємі.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»