• Посилання скопійовано

Ухвалено Закон про зовнішню трудову міграцію

Зокрема, трудові мігранти і члени їхніх сімей у період трудової діяльності за кордоном мають право брати участь у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні відповідно до законодавства України

Ухвалено Закон про зовнішню трудову міграцію

Сьогодні, 5 листопада, Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон "Про зовнішню трудову міграцію" (законопроект №2330а).

Цей закон визначає правові та організаційні засади державного регулювання зовнішньої трудової міграції та соціального захисту громадян України, які тимчасово виконували або виконують роботу за кордоном (трудових мігрантів), і членів їхніх сімей.

Дія законопроекту поширюється на громадян, які виїхали на заробітки і працювали законно в іншій державі, а також на членів їхньої сім’ї (чоловіка/дружину, дітей, інших осіб, які перебувають на утриманні та є членами сім’ї громадянина відповідно до Сімейного кодексу України).

Не поширюється він на людей, які просять чи отримали притулок у державі перебування, а також на осіб, які здобувають освіту, професійну підготовку й підвищення кваліфікації за кордоном, осіб у відрядженні, працівників дипломатичної служби і працівників інших органів державної влади, які працюють у закордонних дипустановах.

Згідно з документом, трудові мігранти і члени їхніх сімей у період трудової діяльності за кордоном мають право брати участь у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні відповідно до законодавства України.

Громадські об'єднання трудових мігрантів, утворені за кордоном, мають право здійснювати свою діяльність на території України і можуть співпрацювати з центральними й місцевими органами виконавчої влади й міжнародних неурядових організацій.

Держава повинна сприяти реінтеграції в суспільство трудових мігрантів і членів їхніх сімей.

Право трудових мігрантів на відшкодування шкоди, завданої під час трудової діяльності в іншій державі (каліцтво, професійне захворювання чи інші ушкодження здоров'я) регулюється законодавством тієї держави й умовами контракту.

Україна гарантує трудовим мігрантам, які перебувають у складних життєвих обставинах, надання соціальних послуг відповідно до Закону "Про соціальні послуги".

Трудові мігранти мають право на возз’єднання сім’ї відповідно до законодавства.

Піклування про дітей трудових мігрантів та інших членів сім’ї, які перебувають на їх утриманні та залишаються на території України, здійснюється відповідно до законодавства та міжнародних договорів України.

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»