• Посилання скопійовано

Зміни в організації виробництва і праці: нюанси звільнення та виплати вихідної допомоги

Чинним законодавством не надано право роботодавцю з власної ініціативи звільнити працівника раніше двомісячного строку попередження про звільнення. Хіба що працівник сам виявить бажання звільнитися швидше

Зміни в організації виробництва і праці: нюанси звільнення та виплати вихідної допомоги

Мінсоцполітики у листі від 07.10.2015 р. № 420/06/186-15 зауважило, що про звільнення у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці (в тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату) працівників слід персонально попередити не пізніше ніж за два місяці.  

Чинним законодавством не надано право роботодавцю з власної ініціативи звільнити працівника раніше двомісячного строку попередження про звільнення.        

Водночас якщо сам працівник виявить бажання звільнитись раніше ніж закінчиться строк попередження, на нашу думку, роботодавець може здійснити звільнення у строк, про який просить працівник. 

У цьому випадку вважається за доцільне працівнику подати заяву роботодавцю з проханням скоротити строк попередження про звільнення та зазначити дату, з якої він бажає бути звільненим. 

Трудовий договір припиняється відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 Кодексу.        

У зв’язку з цим працівнику має бути виплачена вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.  Хоча колективним договором на підприємстві може бути встановлено додаткові розміри вихідної допомоги.        

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»