• Посилання скопійовано

Роботодавець самостійно приймає рішення щодо стягнень з порушників законодавства про охорону праці

Чи може директор підприємства самостійно вирішувати питання про дострокове зняття дисциплінарних cтягнень, накладених на працівників за порушення законодавства про охорону праці без погодження з посадовою особою Держгірпромнагляду, якою видано припис (розпорядження) про усунення порушень і недоліків у сфері охорони праці?

Повноваження посадових осіб Держгірпромнагляду та його територіальних органів  визначено у статті 39 Закону України «Про охорону праці» (далі-Закон) та Положенні про організацію та здійснення державного гірничого нагляду, державного нагляду (контролю) у сфері промислової безпеки та охорони праці в системі Держгірпромнагляду України та уніфікованої форми Акта перевірки суб'єкта господарювання (виробничого об'єкта), затвердженому наказом Міністерства надзвичайних ситуацій України від 11.08.2011 № 826, зареєстрованому в Мін'юсті України 27.12.2011 р. за № 1531/20269 (далі-Положення).
Відповідно до статті 39 Закону посадові особи Держгірпромнагляду мають право видавати в установленому порядку роботодавцям,  керівникам та іншим посадовим особам юридичних осіб обов'язкові для виконання приписи (розпорядження) про усунення порушень і недоліків в галузі охорони праці,  охорони надр,  безпечної експлуатації об'єктів підвищеної небезпеки; притягати до адміністративної  відповідальності  працівників, винних у порушенні законодавства про охорону праці; надсилати роботодавцям  подання  про  невідповідність окремих посадових  осіб  займаній  посаді,  передавати  матеріали  органам прокуратури для притягнення цих осіб до відповідальності згідно із законом.   
Положенням визначено, що за результатами перевірок суб'єктів  господарювання  та перевірок виробничих об'єктів складаються відповідні акти. Якщо під час здійснення перевірки суб'єкта господарювання (виробничого об'єкта) виявлено порушення, посадова особа Держгір-промнагляду  України  на  підставі відповідного акта складає обов'язковий до виконання припис.
Про стан  виконання  припису  суб'єкт господарювання повинен  письмово у встановлені терміни повідомити посадову особу Держгір-промнагляду України,  яка видала припис. Після надходження інформації від суб'єкта господарювання щодо виконання припису посадовою особою Держгірпромнагляду України, яка видала  припис,  проводиться  перевірка виконання припису. У разі неподання суб'єктом господарювання  відповідної інформації   у встановлені  терміни  Держгірпромнагляд  України  набуває право на проведення позапланової перевірки суб'єкта господарювання.
Законодававством про охорону праці не передбачено необхідність погодження з посадовою особою Держгірпромнагляду чи головою комісії 
з перевірки даного суб'єкта господарювання види дисциплінарних стягнень, які може застосовувати роботодавець до працівників, винних у порушенні законодавства про охорону праці.
Стаття 147-1 Кодексу законів про працю України наділяє правом застосовувати дисциплінарні стягнення орган, якому надано право прийняття на роботу (обрання, затвердження і призначення на посаду) даного працівника.
Тобто, рішення щодо накладання та зняття дисциплінарних стягнень на працівників,  приймає роботодавець без погодження з посадовими особами, які видали припис (розпорядження) про усунення порушень і недоліків у галузі охорони праці.

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»