• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики нагадало порядок звільнення посадових осіб підприємств

Отримавши можливість припинити повноваження посадової особи без зазначення причин, власники водночас зобов'язані виплати такому працівнику вихідну допомогу в розмірі не менше ніж 6-місячний середній заробіток

Мінсоцполітики нагадало порядок звільнення посадових осіб підприємств

Мінсоцполітики у листі від 31.07.2014 р. №8475/0/14-14/06 нагадало, що Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів" внесено зміни до низки законодавчих актів, які регулюють питання звільнення посадових осіб та посилення їх матеріальної відповідальності.

Згідно з частиною третьою статті 99 ЦКУ, яку викладено в новій редакції, повноваження члена виконавчого органу можуть бути в будь-який час припинені або він може бути тимчасово відсторонений від виконання своїх повноважень.

На думку Мінсоцполітики, під цими змінами слід розуміти, що рішення про припинення повноважень або тимчасове відсторонення від виконання обов'язків члена виконавчого органу приймається в будь-який момент і на будь-яких підставах в розумінні норм цивільного законодавства незалежно від випадків, за якими підстави для цього обумовлені установчими документами.

Відсторонення від виконання повноважень за нормами ЦКУ за своєю правовою природою, предметом регулювання правовідносин і правовими наслідками відрізняється від відсторонення від роботи за нормами статті 46 Кодексу законів про працю України. Відтак, під "відстороненням" у розумінні ЦКУ слід розуміти прийняття рішення компетентним органом товариства, спрямованого на унеможливлення здійснення членом виконавчого органу в межах корпоративних відносин з товариством повноважень у сфері управлінської діяльності. Відповідно можливість такого відсторонення не є предметом регулювання нормами трудового права.

Істотні зміни, що вносилися Законом України до низки законодавчих актів, торкнулися сфери трудового права, адже власники одержали можливість звільнити посадових осіб своїх підприємств без конкретизації причини звільнення. Статтю 41 КЗпП, якою встановлені додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з окремими категоріями працівників за певних умов, доповнено новим пунктом 5, яким передбачено таку підставу звільнення як "припинення повноважень посадових осіб". При цьому ніяких "певних умов", що регулюються нормами статті 41, не визначено.

Отримавши можливість припинити повноваження посадової особи без зазначення причин, власники водночас зобов'язані виплати такому працівнику вихідну допомогу в розмірі не менше ніж шестимісячний середній заробіток. 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»