• Посилання скопійовано

ФСС з ТВП роз’яснив, як розраховується стаж для оплати тимчасової непрацездатності

Фонд соцстрахування з тимчасової втрати працездатності роз’яснив принцип обчислення страхового стажу для оплати тимчасової непрацездатності

ФСС з ТВП роз’яснив, як розраховується стаж для оплати тимчасової непрацездатності

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності роз’яснила принцип обчислення страхового стажу для оплати тимчасової непрацездатності в листі від 05.06.2015 № 5.2-32-946. 

Страховий стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження — у порядку і на умовах, передбачених раніше діючим законодавством. 

Розрахунок страхового стажу повинен робити страхувальник на підставі даних Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, наданих застрахованою особою у вигляді довідки Пенсійного фонду України. 

Страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків становить не менше ніж мінімальний страховий внесок. 

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків менша за мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу за формулою:

ТП = Св ÷ В,

де ТП — тривалість періоду, що зараховується до страхового стажу та визначається у місяцях; 

Св — сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, сплаченого за відповідний місяць; 

В — мінімальний розмір страхового внеску за відповідний місяць. 

Крім того, відповідно до частини 4 статті 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV застраховані особи, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше шести місяців, мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності у розмірі, обчисленому виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку. 

Така норма закону застосовується до страхових випадів, які настали у застрахованих осіб після 01.01.2015, у вигляді обмеження певного на загальних підставах розрахованого допомоги, якщо на момент настання страхового випадку застрахована особа не мала сумарно в дванадцятимісячного періоду, що передує страховому випадку, шестимісячний страховий стаж. 

Увага! Трудовий стаж, набутий працівником за час роботи на умовах трудового договору (контракту) до набрання чинності Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-III , прирівнюється страхового стажу.

Ольга Янчіцька

Джерело: Довідник кадровика

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»