• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики про зміни у розрахунку лікарняних та декретних з 4 липня

Мінсоцполітики роз'яснило зміни в порядку розрахунку середньої заробітної плати для допомоги по соціальному страхуванню

Мінсоцполітики про зміни у розрахунку лікарняних та декретних з 4 липня

Мінсоцполітики у листі від  31.07.2015 р. № 445/18/99-15 роз'яснило:

1) Якщо застрахована особа не здійснює трудову діяльність (підприємство не працює та не оформлено простой) та не нараховується зарплата, допомога по тимчасовій непрацездатності не надається.  Якщо ж під час простою підприємства не з вини працівника з оплатою не нижче від двох третин тарифної ставки, передбачено вихід працівника на роботу і у зв’язку із настанням тимчасової непрацездатності ним було втрачено право на таку виплату (оплату за час простою), йому призначається допомога на підставі виданого листка непрацездатності та обчислюється середня зарплата для розрахунку допомоги

2)  Період військової служби застрахованої особи за призовом під час мобілізації на особливий період можна вважати періодом, не відпрацьованим з поважної причини. Тому, якщо деякі місяці та дні розрахункового періоду застрахована особа не працювала із зазначеної поважної причини, Мінсоцполітики пропонує ці місяці та дні виключати з розрахункового періоду та здійснювати розрахунок середньої зарплати за відпрацьовані місяці та дні розрахункового періоду.        

3)  Обчислення середньої зарплати для розрахунку страхових виплат застосовується, зокрема, у випадку поновлення на роботі працівника, який був звільнений з роботи без законної підстави (незаконно переведений на іншу роботу) з виплатою середнього заробітку за час вимушеного прогулу (різниці в заробітної платі за час виконання нижче оплачуваної роботи).         При цьому слід враховувати, що  середня зарплата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах і допомоги з ТВП, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється роботодавцями на підставі відомостей, що включаються до звіту про суми нарахованої заробітної плати.        

4)  Норма щодо виключення з розрахункового періоду відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком і відпустки без збереження зарплати як поважної причини не стосується добровільно застрахованих осіб, оскільки на цих осіб не поширюються норми трудового законодавства.        

5) При добровільному страхуванні за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку із ТВП  правовідносини за таким страхуванням врегульовуються договірними зобов’язаннями та розпочинаються з дня укладення відповідного договору. А тому норма пункту 3 Порядку застосовується в періоді дії договору про добровільне страхування.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»