• Посилання скопійовано

Зайнятість домашніх працівників пропонують легалізувати

Мінсоцполітики оприлюднило проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо регулювання та легалізації зайнятості домашніх працівників"

Зайнятість домашніх працівників пропонують легалізувати

Зокрема, пропонується Кодекс законів про працю України  доповнити статтею 7¹ „Особливості регулювання зайнятості домашніх працівників".

Зокрема у статті визначено, що домашня праця – це робота, яку особа виконує в домашньому господарстві (сім’ї) для обслуговування та надання побутових та інших послуг членам домашнього господарства (сім’ї) або домашніх господарств (сімей), визначених трудовим договором. А домашній працівник – це особа, яка займається домашньою працею (надає послуги) в межах трудових відносин з роботодавцем більше ніж 80 годин на місяць. При цьому вік таких працівників не може бути менший 16 років. 

При прийнятті на роботу таким працівникам може бути вставновлено в трудовому договорі випробувальний строк тривалістю не більше ніж один місяць. Натомість у разі необхідності припинити трудовий договір сторони повинні повідомити одна одну письмово не менше ніж за 14 днів.

Інші особливості регулювання домашньої праці визначаються умовами трудового договору. При цьому гарантії щодо зайнятості, часу відпочинку, оплати праці, охорони праці, праці жінок, молоді, інвалідів надаються в порядку, передбаченому законодавством про працю.

Окрім того, буде внесено зміни і до Закону про ЄСВ. Зокрема, уточнено, що платниками, які мають право на добровільну сплату єдиного соцвнеску, будуть й домашні працівники.

У разі прийняття, цей Закон набере чинності з 1 січня 2016 року.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»