• Посилання скопійовано

МОЗ про проведення профілактичних медичних оглядів

Роботодавці несуть відповідальність за своєчасність проходження своїми працівниками обов’язкових медичних оглядів

МОЗ про проведення профілактичних медичних оглядів

У листі від 02.04.2015 № 3.09-Д-1/13/866-15/10354 Міністерство охорони здоров’я України нагадує про особливості проведення профілактичних медичних оглядів.

Власники та керівники підприємств, установ та організацій (далі — роботодавець) несуть відповідальність за своєчасність проходження своїми працівниками обов’язкових медичних оглядів та за шкідливі наслідки для здоров’я населення, спричинені допуском до роботи осіб, які не пройшли обов’язкового медичного огляду.

Статтею 169 Кодексу законів про працю Українистаттею 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII передбачено обов’язок роботодавця за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, професійна чи інша діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань, працівників, зайнятих на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічних обов’язкових медичних оглядів осіб віком до 21 року.

Крім того, на вимогу головного державного санітарного лікаря, а також на прохання працівника, якщо він пов’язує погіршення стану свого здоров’я з умовами праці, можуть проводитися позачергові медичні огляди вказаних вище категорій осіб.

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядок проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок затверджено постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок» від 23.05.2001 № 559.

Обов’язкові медичні огляди проводяться в лікувально-профілактичних закладах за місцем проживання або за місцем роботи. Для проведення обов’язкових медичних оглядів за погодженням з роботодавцем можуть організовуватися виїзні бригади спеціалістів. Правила проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій затверджено наказом МОЗ України «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» від 23.07.2002 № 280.

Профілактичні медичні огляди можуть проводити всі заклади охорони здоров’я, незалежно від форми власності, що отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики згідно з переліком спеціальностей, зазначених у ліцензії на медичну практику.

Джерело: Довідник кадровика

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»