• Посилання скопійовано

Достроковий вихід на пенсію не впливає на її розмір

Жінку звільняють з роботи за скороченням. Чи зменшиться розмір її пенсії у зв’язку з достроковим призначенням? Куди слід звертатися з документами для призначення пенсії?

Відповідно до пп. «г» п. 1 ст. 26 Закону про зайнятість населення працівникам, трудовий договір з якими було розірвано з ініціативи роботодавця у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією, перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників, за умови їх реєстрації у службі зайнятості протягом семи календарних днів після звільнення як таких, що шукають роботу, гарантується право на достроковий вихід на пенсію за півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону про пенсійне страхування, у разі якщо до визнання такої особи безробітною для неї неможливо було підібрати підходящу роботу та якщо вона має страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбачений абзацом першим частини першої ст. 28 Закону про пенсійне страхування (для жінок — 30 років, для чоловіків — 35).
Підпунктом «д» п. 7 Порядку №22-1 передбачено, що до заяви про призначення пенсії за віком з урахуванням пп. «г» п. 1 ст. 26 Закону про зайнятість населення додається клопотання (направлення) про достроковий вихід на пенсію.
Отже, у разі якщо жінка після звільнення за скороченням (не раніше ніж за 1,5 року до досягнення пенсійного віку) зареєструється в державній службі зайнятості протягом семи календарних днів після звільнення як така, що шукає роботу, та матиме 30 років страхового стажу, і служба зайнятості видасть клопотання (направлення) про достроковий вихід на пенсію, вона матиме право на пенсію за віком достроково (з дня звернення до органів Пенсійного фонду за місцем проживання).
У такому разі розмір пенсії визначається залежно від набутого страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачено страхові внески до Пенсійного фонду. У зв’язку з достроковим виходом на пенсію розмір пенсії не зменшується.
Однак згідно з п. 7 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону про пенсійне страхування достроково призначена пенсія за віком з урахуванням пп. «г» п. 1 ст. 26 Закону про зайнятість населення у період до досягнення пенсійного віку, встановленого ст. 26 цього Закону, працюючим пенсіонерам не виплачується.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»