• Посилання скопійовано

Як достроково стати пенсіонером

Дата мого народження ? 11.06.59 р., трудовий стаж — 35 років. Чи можу я вийти на пенсію у 55 років, чи мені потрібно обов'язково допрацювати до 59 років? Тоді мій трудовий стаж буде 42 роки, тобто на 12 років більше від належного тепер обов'язкового 30-річного стажу. І як мій достроковий вихід відобразиться на розмірі пенсії?

Відповідає Алла Райковська:
«До 2015 року жінка старша за 55 років зможе вийти на пенсію у будь-який момент, якщо вона має 30 років страхового стажу і при цьому звільниться з роботи.
Але це протягом найближчих трьох років з моменту набрання чинності законом (наразі — до 01.09.2014 р.) призведе до зменшення пенсії на 0,5% за кожен повний або неповний місяць дострокового виходу на пенсію. Наприклад, жінка 55-ти років, яка виходить на пенсію у січні 2013 року, недоотримає 3,5% від своєї пенсії. Для нинішньої мінімальної пенсії це майже 27 грн, але у 2013 році ця сума буде більшою».
Мені у 2013 році виповниться 50 років. Я виховую дитину-інваліда (інвалідність з народження). У мене понад 30 років загального стажу. З них 10 років держслужби. Наразі я є державним службовцем. Чи можу я вийти на пенсію держслужбовця у 50 років? І чи можу я надалі працювати при цьому держслужбовцем?
Відповідає Роман Чумак:
«Згідно з Законом України «Про державну службу», ви як державний службовець ? чоловік можете вийти на пенсію у 62 роки. Але, з огляду на вашу ситуацію, а саме той факт, що ви виховали дитину-інваліда, — відповідно до статті 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення» чинне законодавство дає вам право вийти на пенсію після досягнення 50-ти років за умови наявності стажу роботи не менше 15-ти років.
При цьому ви отримуватимете пенсію держслужбовця, але вже не матимете права працювати на держслужбі.
Якщо ж ви захочете працювати держслужбовцем, ви також зможете стати пенсіонером, але вже отримуватимете при цьому звичайну пенсію».

На підставі: Сьогодні

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»