• Посилання скопійовано

В Україні ініціюють впровадження накопичувальної пенсійної системи

Спеціальна робоча група при Мінсоцполітики завершує роботу над законопроектом про впровадження накопичувальної пенсійної системи

В Україні ініціюють впровадження накопичувальної пенсійної системи

Про це в інтерв’ю заявив Міністр соціальної політики Павло Розенко.

«Сподіваємося, що його приймуть у цьому році, щоб з 1 січня 2016 документ набув чинності. На першому етапі за допомогою такого експерименту ми плануємо залучити на персональні рахунки, як мінімум, 1 млрд. грн», - сказав він.

Міністр пояснив, що це «довгі» гроші, які будуть інвестуватися в цінні папери, в тому числі в ОВДП. «Вони почнуть працювати на економіку. Якщо експеримент пройде вдало в невеликій групі, ми впровадимо таку ж систему в масштабах всієї країни», - зауважив Павло Розенко.

Він також зауважив, що для ефективного реформування пенсійної системи залучатиметься досвід західних країн, зокрема Польщі. «Там в кінці 90-х була впроваджена система індивідуальних пенсійних рахунків, на які кожен поляк відраховує внесок з зарплати. Частина цих грошей йде в державну Систему соціального страхування (за рахунок цих грошей пенсії отримують люди, які в новій системі взяти участь не встигли), інша - на рахунок відкритих пенсійних фондів, якими управляють приватні компанії», - розповів Міністр, наголосивши, що впровадження такого механізму дозволило Польщі акумулювати потужний інвестиційний ресурс для економіки.

«Але паралелі проводити складно. У нас люблять говорити, що на одного працюючого українця припадає один пенсіонер. Офіційно і тих і інших в країні налічується по 13 млн. Але реально ситуація виглядає інакше: працюють близько 17-18 млн., але з них тільки 13 млн. легально платять внески до ПФ, - зазначив він. - За даними соціологів, 60% громадян, яким офіційно нараховується мінімальна зарплата, зізнаються, що отримують також зарплату в «конвертах».

«Загальний обсяг зарплат в «тіні» оцінюється близько 200 млрд. грн. Головне питання - як добути цей ресурс і стимулювати людей платити до ПФ», - підкреслив Павло Розенко.

Джерело: КМУ

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»