• Посилання скопійовано

Нова модель пенсійної реформи передбачає повну відмову від спецпенсій

Кабмін пропонує, щоб для всіх категорій громадян пенсія нараховувалася за єдиною формулою

Нова модель пенсійної реформи передбачає повну відмову від спецпенсій

Цього тижня на засіданні Уряду буде презентована нова модель пенсійної реформи, яку внесе Уряд до Верховної Ради України. Про це повідомив Міністр соціальної політики України Павло Розенко.

«Це абсолютно нові принципи, - сказав Міністр. – Насамперед – це відмова від системи спеціальних пенсій. Не буде більше ВІП-пенсіонерів. Ми пропонуємо, щоб для всіх категорій громадян пенсія нараховувалася за єдиною формулою».

«По-друге, ми передбачаємо, щоб з 1 січня 2017 року вступила в дію накопичувальна система – другий рівень пенсійного страхування, - заявив Розенко. – Сьогодні пенсійна система стоїть на «одній нозі» - солідарній системі, яка вже не витримує жодної критики і не задовільняє нікого. Наша принципова позиція полягає в тому, що українець повинен отримувати пенсію не з одного джерела, як зараз, а з трьох джерел – солідарної системи, як сьогодні, накопичувальної системи, і недержавного пенсійного страхування».

За словами глави Мінсоцполітики, «це буде справді серйозна реформа пенсійного страхування. І ми хотіли б, щоб Верховна Рада України якнайшвидше розглянула відповідний законопроект, який внесе Уряд, і дала сигнал всім громадянам України про те, що ми запроваджуємо нові принципи пенсійного забезпечення».

«Водночас це буде дуже потужний сигнал до розвитку економіки, - переконаний Міністр. – За рахунок накопичувальної системи економіка отримує додаткові кошти для свого розвитку. Накопичувальна система – це не система проїдання, коли ми сплачуємо свої внески, і вони відразу проїдаються. У накопичувальній системі наші гроші вкладаються в націльнальну економіку і працюють в нашій же економіці».

«З нашої точки зору, наша ініціатива стане проривним моментом, який, по-перше, гарантує молодим і середнього віку українцям, що їхня пенсія буде достойною, - переконаний Розенко. – По-друге, ми запроваджуємо справжній принцип соціальної справедливості».

«Мова не в економії, - заявив Міністр. – Ми за рахунок спеціальних пенсіонерів багато не зекономимо. Але ми хочемо відродити довіру до пенсійної системи. Бо сьогодні незрозуміло, чому, скажімо, приватний підприємець має платити внесок до Пенсійного фонду. Адже він отримає пенсію в розмірі 45 відсотків своєї заробітної платні. А чиновник, сплачуючи такі ж внески, ще донедавна отримував 90 відсотків від своєї зарплатні. От що треба прибирати. І тоді довіра до пенсійної системи зростатиме».

На переконання Міністра, цей крок відкриє можливість для детінізації зарплат. «Це дасть нам шанс для розвитку країни»,- заявив Павло Розенко.

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»