• Посилання скопійовано

Рада відмовилася знизити пенсійний вік за наявності 15 років стажу

Пропонувалося зменшити пенсійний вік чоловікам до 60 років та жінкам до 55 років

Рада відмовилася знизити пенсійний вік за наявності 15 років стажу

Верховна Рада України не підтримала законопроект № 1031-1 "Про внесення змін до закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо зниження пенсійного віку та поліпшення інших умов виходу на пенсію)". За відповідне рішення проголосували лише 162 нардепи при 226 мінімально необхідних.

Також парламент відхилив альтернативні законопроекти про зниження пенсійного віку. Так, за альтернативний законопроект № 1031-2 проголосували лише 157 нардепів при 226 мінімально необхідних . Ще один альтернативний законопроект № 1031-3 підтримали 171 парламентарів.

Законопроектами № 1031-1, 1031-2, 1031-3 пропонувалося внести зміни до статті 26 закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", передбачивши призначення пенсії за віком після досягнення чоловіками 60 років та 55 років жінками, за умови наявності страхового стажу не менше 15 років.

Крім того законопроекти № 1031-1 та №1031-3 передбачав:

-зменшити тривалість страхового стажу (з 30 до 20 років для жінок та з 35 до 25 років для чоловіків), необхідного для призначення мінімальної пенсії за віком та по інвалідності (прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність);

-при визначені середньої заробітної плати для обчислення пенсії застосовувати середню заробітну плату за один календарний рік, який передує року звернення за призначенням пенсії (замість трьох календарних років за діючим Законом).

На відміну від альтернативних законопроектів, законопроект № 1031-1 також пропонував:

-жінкам, яким пенсію не було призначено у зв'язку з підвищенням пенсійного віку у період з 1 жовтня 2011 р. по 1 січня 2015 р., надати право на її призначення З виплатою належних їм сум відшкодування;

-мінімальний розмір пенсії особам, на яких поширюється дія закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці", та працівникам, зайнятим повний робочий день під землею обслуговуванням зазначених осіб, які відпрацювали на підземних роботах не менш як 15 років для чоловіків та 7,5 років для жінок за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, встановлювати незалежно від місця останньої роботи, у розмірі 90 відсотків середньої заробітної плати шахтаря, але не менш як три розміри прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Нагадаємо, 12 травня народні депутати України з шостої спроби включили до порядку денного сесії Верховної Ради України ряд урядових і президентських законопроектів, зокрема законопроекти про пенсійну реформу, про НБУ та ін.

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»