• Посилання скопійовано

Самозайняті особи сплачують єдиний внесок у розмірі 34,7 %

Міндоходів нагадує правила сплати ЄСВ фізичними особами, які займаються підприємницькою і незалежною професійною діяльністю

Самозайняті особи сплачують єдиний внесок у розмірі 34,7 %

Міндоходів у роз'ясненні від 24.10.2013 року повідомляє, що фізособи-підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування та особи, які забезпечують себе роботою самостійно, сплачують єдиний внесок у розмірі 34,7 % із суми доходу, отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО та суми доходу, що розподіляється між членами сім‘ї фізосіб-підприємців, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності. При цьому, сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід.

Для фізосіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, та членів сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, розмір ЄСВ становить 34,7 % суми, що визначається такими платниками самостійно для себе та членів сім‘ї, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому, сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу.

Мінімальний страховий внесок для фізособи-підприємця платника єдиного податку визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на 34,7 %.

Щоквартальна сплата єдиного внеску фізичної особи-підприємця за себе:

" І квартал (до 20 квітня) – 1194,23 грн. (398.01х3 місяця);"

" ІІ квартал (до 20 липня) -  1194,23 грн.;"

" ІІІ квартал (до 20 жовтня) - 1194,23 грн.;"

" ІV квартал (до 20 січня) – 1218,67 (398,01х2 місяці + 422,65 грн.)."

Нарахування ЄСВ здійснюється в межах максимальної величини бази, яка дорівнює 17 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб - 19499 грн. (1147 х 17).

 

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»