• Посилання скопійовано

Догляд за дитиною до 3-х років зараховуватимуть до страхового стажу

Верховна Рада ухвалила Закон, за яким відпустка по догляду за дитиною до 3-х років зараховується до страхового стажу

Догляд за дитиною до 3-х років зараховуватимуть до страхового стажу

Верховна Рада України підтримала урядовий законопроект №3116 "Про внесення зміни до статті 7 закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" щодо зарахування до страхового стажу періоду відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку". Про це 19 листопада повідомила прес-служба ВРУ.

Згідно з цим Законом, до страхового стажу включено період знаходження у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, як період, за який сплачено єдиний внесок, виходячи з мінімального розміру страхового внеску.

На думку міністра Мінсоцполітики Н. Королевської, включення жінкам до страхового стажу періоду перебування у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років є черговим кроком до посилення їхнього соціального захисту. Адже досі жінка, яка йшла у відпустку по догляду за дитиною з майже 5-річним страховим стажем, за 3 роки могла розраховувати на виплату у розмірі лише 60% середньої зарплати при виході на лікарняний. Прийнятий Закон передбачає включення періоду догляду за дитиною до страхового стажу (у даному випадку – до п’яти років додадуться ще три), що дозволить автоматично отримувати виплату за лікарняним у розмірі 100% від середньої зарплати.

Нагадаємо, що з 1 липня в Україні до страхового стажу, за яким розраховуються пенсійні виплати, також враховується період відпустки по вагітності та пологах (див. також "З 1 липня українкам зараховуватимуть декретну відпустку до страхового стажу").

За словами Н. Королевської, Мінсоцполітики надалі продовжує працювати над посиленням соціального захисту жінок, які перебувають у такій відпустці або збираються з неї виходити. Зараз напрацьовується пакет пропозицій щодо повернення до трудової діяльності жінок з маленькими дітьми. Зокрема, розроблено законопроект, який запровадить не лише можливість дистанційної праці, але й створюватиме стимули для роботодавців у вигляді зменшення ЄСВ щомісяця на розмір мінімального єдиного внеску, якщо вони працевлаштовуватимуть мам, які перебувають у відпустці з догляду за дитиною, – до досягнення дитиною 3-річного віку (детальніше про цей проект Закону читайте тут >>>).

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»