• Посилання скопійовано

Як сплачують за себе ЄСВ підприємці, які перебувають на загальній системі

Підприємці на загальній системі самі за себе формують та подають до органів доходів і зборів звіт з ЄСВ один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним роком

Як сплачують за себе ЄСВ підприємці, які перебувають на загальній системі

Фізичні особи — підприємці на загальній системі оподаткування за себе нараховують єдиний соціальний внесок (далі – ЄСВ) у розмірі 34,7% від суми доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток) та не більше максимального страхового внеску.

Тобто, в залежності від розміру чистого доходу (прибутку) підприємця на загальній системі оподаткування, ЄСВ нараховується в таких розмірах:

1. Якщо чистий дохід за місяць складає нуль або підприємець отримав збитки, то ЄСВ не нараховується і авансові внески не сплачуються.

2. Якщо чистий дохід за місяць складає більше нуля і до рівня мінімальної заробітної плати, то ЄСВ дорівнює мінімальному страховому платежу (розмір мінімальної заробітної плати за цей місяць множимо на 34,7%), тобто з січня по червень 2014 року – 422,65 грн., з липня по вересень – 433,75 грн., з жовтня по грудень – 451,45 грн.

3. Якщо чистий дохід (прибуток) за місяць дорівнює від розміру мінімальної заробітної плати до розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, то ЄСВ розраховується як 34,7% від чистого доходу (прибутку).

4. Якщо чистий дохід (прибуток) за місяць більше ніж максимальна величина бази нарахування ЄСВ, то ЄСВ нараховується в розмірі 34,7% від максимальної величини бази нарахування ЄСВ (тобто з січня по червень 2014 року – 7184,98 грн., з липня по вересень – 7373,75 грн., з жовтня по грудень – 7674,60 грн.).

Підприємці на загальній системі оподаткування самі за себе формують та подають до органів доходів і зборів звіт з ЄСВ згідно з таблицею 1 додатка 5 до Порядку від 09.09.2013 р. №454 один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним роком.

Протягом року зазначені підприємці сплачують авансові платежі з ЄСВ до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада в розмірі 25 % від річної суми ЄСВ, нарахованого на суму, визначену податковими органами для сплати авансових сум податку на доходи фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності.

За найманих працівників підприємець повинен сплачувати ЄСВ щомісячно не пізніше 20 числа.

Джерело: ГУ ДФС у Львівській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»