• Посилання скопійовано

Пропонується оформляти соцдопомогу без згоди на обробку персональних даних

Уповноважений ВРУ рекомендує Мінсоцполітики скасувати обов’язкове письмове підтвердження згоди на обробку персональних даних під час оформлення державної соцдопомоги

Пропонується оформляти соцдопомогу без згоди на обробку персональних даних

Законом України «Про захист персональних даних» визначено, що персональні дані особи обробляються не лише на підставі її згоди, але й у випадках, передбачених законами України в порядку, встановленому законодавством.

Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Валерією Лутковською було направлено рекомендації Міністерству соціальної політики щодо практичного застосування законодавства у сфері захисту персональних даних. Зокрема, рекомендовано приймати на розгляд документи заявників на державну соціальну допомогу без надання ними згоди на обробку персональних даних.

З метою виконання зазначених рекомендацій та забезпечення реалізації права на соціальну допомогу, гарантованого статтею 46 Конституції України, Міністерством соціальної політики підготовлено проект наказу, яким передбачено вилучити текст стосовно згоди особи та членів її сім’ї  на збір та обробку персональних даних із форми Заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг, затвердженої наказом Міністерства соціальної політики України від 22.02.2012 № 96.

Аналіз законів та нормативно-правових актів засвідчив наявність законних підстав для здійснення органами соціального захисту збору інформації та обробки персональних даних, які необхідні для надання державної соціальної допомоги, без отримання згоди на обробку персональних даних. Сам факт подачі особою відповідної заяви становитиме достатню підставу для збору інформації та обробки персональних даних про неї та членів її сім’ї.

Однак форма заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг, затверджена наказом Міністерства соціальної політики України від 22.02.2012 № 96, містить положення стосовно того, що особа та члени її сім’ї дають згоду на збір інформації та обробку персональних даних. Перед подачею заяви особа повинна поставити підпис під відповідним текстом заяви. В іншому випадку її документи зазвичай не приймаються.

Окремі громадяни (як правило, через релігійні переконання) відмовляються давати таку згоду. В результаті складається ситуація, коли реалізація життєво важливих та закріплених Конституцією України соціальних прав особи обумовлюється наданням нею згоди на обробку персональних даних навіть тоді, коли особа має усі необхідні документи та права для отримання соціальної допомоги.

 

Джерело: Уповноважений ВРУ з прав людини

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»