• Посилання скопійовано

Працівник, який отримує пенсію по інвалідності, має право на ПСП

Працівник-інвалід, який отримує пенсію по інвалідності, не втрачає права на ПСП щодо його зарплати. При цьому він не має права на підвищену пільгу

Працівник, який отримує пенсію по інвалідності, має право на ПСП

Правила застосування податкової соціальної пільги (далі — ПСП) установлені ст. 169 ПКУ. Підпунктом 169.2.1 ПКУ визначено, що ПСП застосовується лише до доходів у вигляді заробітної плати і лише за одним місцем її нарахування, причому це може бути як основне, так і місце роботи за сумісництвом. Право вибору місця застосування ПСП надано самому працівникові згідно з пп. 169.2.2 ПКУ, про що він повинен подати заяву. Нині немає затвердженої форми заяви, тому за зразок можна взяти форму, затверджену наказом ДПАУ від 30.09.2003 р. №461.

ПСП не застосовується до доходу у вигляді заробітної плати, якщо протягом звітного (податкового) місяця працівник одночасно з нею отримує такі доходи, як стипендія, грошове або майнове (речове) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад'юнктів, військовослужбовців, які виплачуються з бюджету. Більше жодних обмежень щодо застосування ПСП до заробітної плати ПКУ не містить. Як бачимо, серед перелічених доходів немає доходів у вигляді пенсій (будь-яких), тому працівник-інвалід не втрачає права на ПСП щодо його заробітної плати. При цьому він не має права на підвищену пільгу, встановлену пп. «ґ» пп. 169.1.3 ПКУ, оскільки вона діє тільки для інвалідів І і ІІ групи.

Нагадаємо, що для отримання права на ПСП заробітна плата працівника, нарахована протягом звітного податкового місяця, не повинна перевищувати граничний розмір доходу, що дає таке право. Згідно з пп. 169.4.1 ПКУ це розмір місячного прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня звітного податкового року, помножений на 1,4 і округлений до найближчих 10 грн. У 2014 р. така межа становитиме 1710 грн (1218 грн х 1,4 = 1705,20 грн).

Разом з тим наймані працівники, які є інвалідами й отримують пенсії по інвалідності, мають право на збільшений розмір податкової соціальної пільги згідно з підпунктами 169.1.2 — 169.1.4 ПКУ, якщо вони мають для цього відповідні підстави.

Усе вищенаведене є слушним не лише для пенсіонерів, які отримують пенсію по інвалідності, й для тих, хто отримує пенсію на будь-яких інших підставах.

 Юлія ЄГОРОВА

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»