• Посилання скопійовано

Підприємці сплачують ЄСВ за найманих працівників щомісячно, а за себе – щоквартально!

Фізособи-підприємці, які мають найманих працівників зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця

Підприємці сплачують ЄСВ за найманих працівників щомісячно, а за себе – щоквартально!

Головне управління Міндоходів у м. Києві інформує, що правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку визначено нормами Закону України від 08.07.2010 № 2464-VІ "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

Фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, є платниками єдиного внеску та зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Для таких платників єдиний внесок нараховується у розмірі 34,7% від суми, що визначається ними самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску та не менше розміру мінімального страхового внеску, встановлених Законом № 2464.

Нагадаємо, що максимальна величина бази нарахування єдиного внеску – це максимальна сума доходу застрахованої особи, що дорівнює сімнадцяти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку нараховується єдиний внесок (у 2014 році – 20 706 грн).

Мінімальний страховий внесок - сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця. У 2014 році мінімальна заробітна плата складає 1218 грн. Отже, мінімальний страховий внесок для фізичної особи – платника єдиного податку у 2014 році в розрахунку на місяць складає 422,65 грн (1218х34,7%) та на квартал – 1267,95 грн (422,65х3).

Також, згідно з п.8 ст.9 Закону про ЄСВ фізичні особи підприємці, які мають найманих працівників зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця.

За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску орган доходів і зборів застосовує до платників єдиного внеску штрафні санкції у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум.

Водночас, на суму заборгованості нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені, передбаченої Законом №2464, починається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати включно.

Джерело: ГУ ДФС у м. Києві

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»