• Посилання скопійовано

Оподаткування зарплат кардинально змінять

Уряд розглядає кілька моделей реформування єдиного соціального внеску

 Оподаткування зарплат кардинально змінять

Про це на засіданні Кабінету Міністрів у середу, 6 серпня, повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Глава Уряду зазначив, що в Україні левова частка заробітних плат виплачується «в конвертах»: «Тіньова економіка, тіньові зарплати, а потім відсутність пенсій, соціальних пільг і допомог. Так само і відсутність коштів у Державному бюджеті».

Він нагадав, що загальне навантаження на фонд оплати праці в країнах-членах Європейського Союзу складає приблизно 36%, в Україні - 55%. «На 20% більше навантаження на оплату праці в Україні, ніж на набагато більш конкурентних і сильніших ринках – Європейського Союзу».

Наразі, зазначив він, сплачується два платежі із зарплатні: 41% єдиного соціального внеску і податок на доходи фізичних осіб  - ще 17%.

Прем’єр-міністр повідомив, що Уряд виносить на обговорення кілька варіантів підходів «якісних і кардинальних змін» в оподаткуванні заробітної платні.

Один із варіантів полягає в наступному: «Ми пропонуємо встановити фіксовану плату будь-якому працюючому з мінімальної заробітної платні, яка буде складати 41%. Далі все, що вище мінімальної заробітної платні, ми пропонуємо оподатковувати не 41%, а 15%. Майже трикратне зменшення єдиного соціального внеску».

«Інша модель - ми ставимо оподаткування мінімальної заробітної платні в розмірі 37%, зменшуємо таким чином базу на 4%, але оподатковуємо тоді не 15%, а 19% всі суми, які вищі за мінімальну заробітну платню», - пояснив Глава Уряду.

Він пояснив на прикладі. Середній розмір заробітної платні в Україні - 3650 гривень, три мінімальні заробітні платні. За діючим порядком загальна сума платежів до бюджету із цих коштів становить 2126 гривень. За моделями, які пропонує Уряд, з 3650 гривень платежі до бюджету зменшуються практично на 700 гривень: «А це означає збільшення на 700 гривень доходів простих громадян».

«У реформі єдиного соціального внеску наша пропозиція - оподаткування мінімальної заробітної платні за чинною ставкою, а всього, що вище, - на рівні 15%», - повідомив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк наголосив, що для того, аби не виникло «провалів» у Пенсійному та інших фондах, Уряд пропонує діяти «за принципом соціальної справедливості - змінити систему оподаткування доходів фізичних осіб»: «Хто заробляє більше, той платить більше. Хто заробляє менше, той платить менше».

«Тобто, ми легалізовуємо і детінізовуємо заробітну платню, втричі знімаємо навантаження на фонд оплати праці. Але ті, хто заробляє багато, виконують свою соціальну функцію – сплачують податки. Цими податками ми скомпенсовуємо ту дірку, яка з'явиться в бюджеті для пенсій і інших соціальних виплат», - пояснив він.

Кабінет Міністрів запропонував шість моделей оподаткування доходів фізичних осіб. Глава Уряду звернувся до підприємців при обговоренні цього питання вибрати найбільш оптимальну модель оподаткування доходів фізичних осіб.

Окрім того, Уряд пропонує уніфікувати ставки для пасивних доходів фізичних осіб: «Зараз їх дуже багато. Якщо різні ставки, то всі тікають від оподаткування. Ми вважаємо, що до пасивних доходів повинна застосуватися єдина ставка – 15%».

Ця ставка не застосовуватиметься до дивідендів, адже з них сплачується податок на прибуток. «Ми не можемо допускати подвійного оподаткування, тому на дивіденди - спеціальна процедура оподаткування», - пояснив Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк також повідомив, що Державна фіскальна служба пропонує кардинально змінити підходи в адмініструванні податків, зокрема встановити єдиний звітний період: «Всі звіти подаються один раз на квартал».

«Ми підемо по шляху зменшення кількості не тільки звітів, але й платежів», - сказав Глава Уряду.

Окрім того, Державна фіскальна служба введе систему єдиного вікна подання звітності.

«Це перший блок нашої податкової і економічної реформи. Було 22 податки – стає 9. Була сплата податку на прибуток по податковій звітності – ми її скасовуємо і будемо платити по бухгалтерській звітності. Низку податків і зборів ми реформуємо і трансформуємо, та радикально покращуємо адміністрування і систему сплати податків і зборів», - підсумував Арсеній Яценюк.

«Що стосується єдиного соціального внеску, ми втричі зменшуємо навантаження на фонд заробітної платні, детінізовуємо зарплати і вводимо принцип справедливого оподаткування доходів громадян. Менше заробляєш – менше платиш податків. Більше заробляєш – сплатиш більше податків», - додав Глава Уряду.

Джерело: КМУ

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»