• Посилання скопійовано

Перелік документів для компенсації фізособам, які надають соцпослуги, зменшать

Мінсоцполітикиповідомило, що перелік документів для щомісячної компенсації непрацюючим, які надають соціальні послуги, зменшать

Перелік документів для компенсації фізособам, які надають соцпослуги, зменшать

Перелік документів, необхідних для призначення щомісячної компенсаційної виплати непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги, буде зменшено, а сам Порядок призначення і виплати зазначених компенсацій - спрощено. Про це повідомила Міністр соціальної політики Людмила Денісова. За її словами, з цією метою Уряд вніс відповідні зміни до своєї постанови від 29 квітня 2004 року № 558.

Міністр поінформувала, що станом на 1 липня 2014 року в Україні понад 78 тисяч осіб – за виключенням одержувачів з АР Крим та м. Севастополя - отримували компенсацію за надання соціальних послуг громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами).

Відтепер, завдяки прийнятому Урядом рішенню, їм забезпечується можливість вибору - звертатися за призначеннями компенсації за місцем проживання особи, якій надаються соціальні послуги, або ж за місцем її перебування. Крім того, скасовується необхідність додаткового підтвердження потреби у догляді за інвалідами І групи, інвалідність яких установлена безстроково.

Також, як зауважила Міністр, передбачається запровадити електронний обмін інформацією між Міністерством соціальної політики України та Державною фіскальною службою України про фізичних осіб-платників податків, які надають соціальні послуги, а це істотно зменшить перелік документів для призначення компенсації та забезпечить щоквартальний контроль за діяльністю таких осіб щодо надання ними лише соціальних послуг.

«Порядок призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, удосконалено із врахуванням змін чинного законодавства. Водночас його узгоджено з Бюджетним кодексом України в частині визначення джерел фінансування згаданих компенсаційних виплат», - резюмувала Людмила Денісова.

Довідково

Компенсація призначається виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб у таких розмірах (дані на 2014 рік):

15 відсотків - фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам I групи (розмір компенсації – 182,70 грн.);

10 відсотків - фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам II групи та дітям-інвалідам (розмір компенсації – 121,80 грн.);

7 відсотків - фізичним особам,  які надають соціальні послуги інвалідам III групи та хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, визнаним такими в порядку, затвердженому МОЗ (розмір компенсації – 85,26 грн.).

Компенсація фізичним особам пенсійного віку, які надають соціальні послуги, призначається у зазначених розмірах виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

15 відсотків – розмір компенсації 142,35 грн.;

10 відсотків – розмір компенсації 94,90 грн.;

7 відсотків –  розмір компенсації 66,43 грн.

За 6 місяців 2014 року компенсація профінансована на загальну суму понад 65,8 млн. грн.

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»