• Посилання скопійовано

Оновлений порядок компенсації працедавцю ЄСВ: ключові моменти

Нагадуємо про основні зміни, внесені до Порядку компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску

Оновлений порядок компенсації працедавцю ЄСВ: ключові моменти

Нагадаємо: Порядок №347 (1), до якого вносить зміни коментована постанова, встановлює механізм виплати компенсації протягом одного року з дня працевлаштування особи фактичних витрат роботодавця на сплату ЄСВ за працевлаштування осіб, яким надано статус безробітних, на нові робочі місця. Таку компенсацію передбачає ст. 26 Закону №5067 (2), де зазначено, що роботодавцю, який працевлаштовує на нове робоче місце відповідних громадян (див. ч. 1 ст. 14 Закону №5067, крім тих, які визначені п. 7 ч.1 ст. 14), яким надано статус безробітних, за скеруванням органу зайнятості строком не менше ніж на два роки, щомісяця компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць, за який його сплачено. Докладніше правила отримання такої компенсації за Порядком №347 було розглянуто в «ДК» №13/2013, та №47/2013.

Та повернімося до змін, які набирають чинності з дати опублікування Постанови №437.

По-перше, КМУ наголосив, що Порядок №347 не поширюється на роботодавців, які є бюджетними установами.

Також уточнено, що належить до пріоритетного виду діяльності для суб'єктів малого підприємництва, який дає право на отримання відшкодування відповідно до ч. 2 ст. 27 Закону №5067. Досі діяв перелік таких видів діяльності, затверджений тією самою Постановою №347. Тепер цей перелік викладено в новій редакції, а в п. 3 Порядку №347 зазначено, що пріоритетний вид економічної діяльності визначається за основним видом економічної діяльності роботодавця, за яким роботодавця відносять до класу професійного ризику виробництва, відповідно до якого встановлюється розмір ЄСВ. Отже, те, чи створене нове робоче місце за пріоритетним видом діяльності, визначатиметься не за посадою (професією), яку обійняв новий працівник, а за тим, у якій сфері за минулий рік суб'єкт малого підприємства більше реалізував товарів, робіт, послуг.

Крім того, уточнено, що робочі місця, створені у зв'язку з утворенням нового СГ (крім тих, що утворені шляхом припинення), вважаються новими протягом 12 місяців з моменту утворення нового СГ (п. 4 Порядку №347).

А в разі створення нового робочого місця шляхом збільшення штатної чисельності працівників (тобто у вже діючому СГ), за умови відсутності зменшення середньомісячної чисельності за попередні 12 місяців, збільшенням штатної чисельності у звітному періоді вважається:

для юросіб — збільшення складу працівників, які працюють на умовах трудових договорів, порівняно з попереднім звітним періодом, за умови що кількість вакансій залишається незмінною або збільшується;

для фізосіб-підприємців та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, — збільшення чисельності найманих працівників, які працюють на умовах зареєстрованих трудових договорів (за винятком строкових).

Для підтвердження відсутності зменшення середньомісячної чисельності працівників порівнюють середньооблікову кількість працівників за місяць, у якому створене нове робоче місце, із середнім значенням середньооблікової кількості працівників за 12 місяців, що передують місяцю створення нового робочого місця.

З набранням чинності змінами центр зайнятості перераховуватиме кошти (компенсацію ЄСВ) на рахунок роботодавця до 30 числа місяця, наступного за місяцем подання звітності до територіальних органів ДФС, за умови підтвердження даних Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування щодо заробітної плати працівника, з якої сплачено єдиний внесок.

Також у новій редакції у Порядку №347 викладено формулу розрахунку компенсації та довідку, яку подають для отримання компенсації. У довідці з'явився новий рядок «Відсоток єдиного внеску відповідно до статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

--1--

Порядок компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 15.04.2013 р. №347.

--2--

Закон України від 05.07.2012 р. №5067-VI «Про зайнятість населення».

Василь Рорат

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»