• Посилання скопійовано

Ставка ЄСВ буде меншою, ніж тіньовий податок, який сьогодні платять працедавці, - ДФСУ

На думку Ігоря Білоуса, реформа ЄСВ може виконати роль локомотива, що легалізує доходи громадян і витягне економіку країни із тіньової зони

Ставка ЄСВ буде меншою, ніж тіньовий податок, який сьогодні платять працедавці, - ДФСУ

Голова Державної фіскальної служби України Ігор Білоус вважає реформу єдиного соціального внеску (ЄСВ) однією з ключових складових урядового пакету податкових змін, що разом здатні вивести всю економіку України з тіні.

«Сьогодні податкове навантаження на зарплатні доходи в Україні є найбільшим у Європі. Наслідком цього є міграція заробітної плати у «сутінки»», - зазначив Ігор Білоус.

Він пояснив, що сьогодні 70%-80% бізнесу або доплачує, або повністю платить працівникам зарплату в конвертах. За оцінками ДФС України, щомісячні тіньові доплати складають від 20 до 50 млрд. грн. Це породжує чорний ринок готівки, який ніхто не контролює, його не здатний відстежити Національний банк. Саме з цих грошей платяться хабарі. А масова конвертація тіньових грошей у долари, спровокована панічними настроями, здатна стрімко «обвалити» гривню.

«Водночас, у зарплатних податках частка єдиного соціального внеску, що стягується з працедавця, є набагато більшою, порівняно з податком на доходи, який сплачує працівник», - говорить голова ДФС. Саме тому, на його переконання, реформа ЄСВ може виконати роль локомотива, що легалізує доходи громадян і витягне економіку країни із тіньової зони.

«Головна наша ідея втілена в урядовому законопроекті «Про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці», - значне, у 2,5 раза, скорочення податкового навантаження на ту частину зарплати, яку більшість працедавців виводять із готівкового обігу і роздають у конвертах, - зауважив Ігор Білоус. - При цьому, чим більшою буде легальна оплата праці найманого працівника, тим меншою виявиться усереднена ставка ЄСВ на всю суму зарплати. Це мотивуватиме топ-менеджера підприємства не тільки легалізувати, а й підвищувати оплату праці».

Керівник Державної фіскальної служби України звертає увагу на те, що з неофіційної частки заробітної плати працедавець не здійснює легальні платежі до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування. Разом з тим, він платить чималий тіньовий податок, який включає витрати на послуги конвертаційного центру, на охорону, зберігання й транспортування готівки, на доплату бухгалтеру за тіньові операції. В середньому, за підрахунками ДФС, такий тіньовий податок становить не менше 18% від суми «конвертованої» зарплати.

«Ми пропонуємо працедавцям сплатити менше - 15%-16% від тієї частки зарплати, яку вони сьогодні розкладають у конверти, а крім цього - спокійну, легальну роботу без остраху застосування штрафних санкцій», - наголосив Ігор Білоус.

Джерело: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»