• Посилання скопійовано

Договір за замовленням є базою для нарахування єдиного внеску

Податківці роз'яснили питання щодо нарахування ЄСВ на суми авторської винагороди

Договір за замовленням є базою для нарахування єдиного внеску

ДФСУ у листі від 29.09.2014 р. № 4238/6/99-99-17-03-01-16 розглянула питання щодо нарахування ЄСВ на суми авторської винагороди і повідомила.

Якщо гонорар виплачується працівнику згідно з трудовим договором, він є базою для нарахування та утримання єдиного внеску.

Цивільно-правовий договір на створення твору має ознаки договорів про виконання робіт.

Якщо винагорода згідно з цивільно-правовим договором за створення твору виплачується підприємством автору, який є його працівником, то на таку винагороду єдиний внесок нараховується на загальних підставах.

Винагороди, отримані згідно з договорами про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності, не є базою для нарахування єдиного внеску.

Водночас податківці зазначили, що авторське право — це підінститут права інтелектуальної власності, що охоплює суспільні відносини, які виникають між автором об’єктів авторського права та іншими членами суспільства, а також державою. Авторське право виникає з моменту створення його об’єкта і не вимагає дотримання жодних формальностей. Авторське право не поширюється на ідеї, процеси, методи діяльності або математичні концепції як такі.

Договір про створення за  замовленням має ознаку договору, за яким виконуються роботи. Тобто на момент укладання такого договору об’єкт права інтелектуальної власності ще не  створений, а  тільки буде створюватись фізичною особою згідно з вимогами замовника в установлений ним строк.

Таким чином, договір за замовленням є базою для нарахування єдиного внеску.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»