• Посилання скопійовано

Доплата ЄСВ до «мінімалки» не вплине на страховий стаж, соцгарантії і пенсію

Доплата є лише додатковим джерелом надходження коштів до бюджету і ніяких гарантій для застрахованих осіб не несе в частині збереження стажу, мінімальних гарантій суми страхових виплат і пенсій

Доплата ЄСВ до «мінімалки» не вплине на страховий стаж, соцгарантії і пенсію

З 01.01.2015 року в Законі про ЄСВ з’явилась норма, якою підприємства зобов’язані доплачувати ЄСВ до мінімальної зарплати при деяких обставинах. 

Усі розуміли, якщо підприємство здійснює доплату ЄСВ до мінімальної зарплати за працівника і відображає персоніфіковано в Таблиці 6 Додатку 4 таку доплату, використовуючи тип «13», то можливо така сплата мала б включитися до страхового стажу такого працівника, збільшувати йому соціальні виплати і гарантії, пенсію?!...

Такі сподівання розвіяли два листи - ДФСУ від 20.07.2015 р. № 1882/2/99-99-17-03-01-10 і  Мінфіну від 06.08.2015 р. № 31-11180-02-2/25413, якими чітко зазначене наступне:

  • донарахування не відноситься до заробітної плати (доходу), яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу та відповідно не захищає прав застрахованих осіб (не враховується для розрахунку пенсій та соціальних виплат) 
  • донарахування сум єдиного внеску до розміру мінімальної заробітної плати (крім лікарняних, відпускних та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами) фактично не є доходом (винагородою), отримуваним найманою особою за виконання робіт (надання послуг) у розумінні Закону України «Про оплату праці», не є базою для утримання єдиного внеску з фізичної особи і тому не вплине на суму її пенсійного забезпечення

Отже, доплата ЄСВ до «мінімалки» є всього на всього додатковим джерелом надходження коштів до бюджету Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування і ніяких гарантій для самих застрахованих осіб не несуть в частині збереження стажу, мінімальних гарантій суми страхових виплат і пенсій. 

Тетяна Мойсеєнко, податковий консультант

Джерело: Dominanta

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»