• Посилання скопійовано

При розрахунку понижуючого коефіцієнта ЄСВ суму декретних враховуємо в місяці її нарахування

ДФСУ роз’яснила нюанси розрахунку понижуючого коефіцієнта до ставки ЄСВ, зокрема за наявності допомоги по вагітності та пологах.

При розрахунку понижуючого коефіцієнта ЄСВ суму декретних враховуємо в місяці її нарахування

ДФСУ у листі від 18.06.2015 р. № 12742/6/99-99-17-03-01-15 зазначила, що для застосування понижуючого коефіцієнта визначаємо базу нарахування ЄСВ в розрахунку на одну застраховану особу в звітному місяці (далі - БН(зо)).

При розрахунку коефіцієнта здійснюється порівняння показників відповідного місяця 2015 року із середньомісячними показниками за 2014 рік. Зокрема, показника середньої зарплати по підприємству в певному місяці 2015 року, який визначався шляхом ділення загальної нарахованої заробітної плати, на яку нараховувався ЄСВ у відповідному місяці, на кількість працівників, яким вона нарахована.

Особи, що перебувають на лікарняному у зв’язку з вагітністю та пологами, включаються до кількості застрахованих осіб у тому звітному періоді, у якому таким працівникам нараховано допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами.

Нарахування ЄСВ за осіб, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами (далі - допомогу), здійснюється за кожен місяць окремо. Визначається:

•  середньоденний розмір допомоги шляхом ділення нарахованої суми такої допомоги на кількість днів, за які вона нарахована;

• сума допомоги, що припадає на кожен місяць окремо, шляхом множення середньоденного розміру такої допомоги на кількість календарних днів кожного місяця, за які вона нарахована;

•ЄСВ для роботодавця шляхом множення розрахованої суми допомоги за кожен місяць окремо на розмір ЄСВ для зазначеної категорії платників (33,2 %, 8,41 %, 5,3 %, 5,5 %);

• ЄСВ для особи, яка перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та отримує допомогу, шляхом множення розрахованої суми допомоги за кожен місяць окремо на розмір ЄСВ, встановлений Законом (2 %).

Сплата ЄСВ за осіб, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу, здійснюється з усієї суми нарахованої допомоги в місяці, у якому були здійснені нарахування.

Таким чином, оскільки при розрахунку коефіцієнта здійснюється порівняння показників відповідного місяця 2015 року із середньомісячними показниками за 2014 рік, то враховуємо загальну суму нарахованої допомоги тільки в тому місяці, в якому були здійснені нарахування.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»