• Посилання скопійовано

Розрахунок лікарняних і декретних, якщо страховий стаж менше 6 місяців: нюанси

Як розраховуються лікарняні та декретні, якщо у працівника страховий стаж менше 6 місяців за останній рік. Роз'яснюють Мінсоцполітики та Фонд з ТВП

Розрахунок лікарняних і декретних, якщо страховий стаж менше 6 місяців: нюанси

Мінсоцполітики в листі від 06.09.2015 р. №527/18/99-15 роз'яснило: якщо протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку застрахована особа має страховий стаж менше 6-ти місяців, середня зарплата для розрахунку допомоги з ТВП, оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця визначається виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку.

У такому випадку допомогу по тимчасовій непрацездатності необхідно розраховувати в такій послідовності:

1) розраховується середньоденна заробітна плата виходячи з фактичних виплат;

2) розраховується сума денної виплати (середньоденна заробітна плата збільшується на відсоток страхового стажу);

3) порівнюється сума денної виплати з виплатою, розрахованої з мінімальної заробітної плати;

4) якщо сума денної виплати не перевищує мінімальну виплату, ця сума множиться на кількість днів, які підлягають оплаті;

5) якщо сума денної виплати перевищує мінімальну виплату, то сума виплати розраховується виходячи з мінімальної виплати (враховуючи норму статті 19 Закону, без додаткового обліку відсотка страхового стажу).

Якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважних причин не мала заробітку або страховий випадок настав у перший день роботи, середня заробітна плата визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку.

Якщо тарифна ставка (посадовий оклад) не встановлена, розрахунок проводиться виходячи з розміру мінімальної заробітної плати (або її частини), встановленої законом на день настання страхового випадку.

Тобто допомога з тимчасової непрацездатності в такому випадку розраховується аналогічно пункту 29 Порядку №1266, застосовуючи при цьому тарифну ставку (посадовий оклад). Адже в такому випадку фактичні виплати в розрахунковому періоді відсутні.

У доповнення до цього листа Фонд з ТВП у листі від 02.10.2015 р. № 5.2-32-1565 зазначає, що допомога по вагітності та пологах не залежить від страхового стажу застрахованої особи. Таким чином,  при застосуванні пункту 29 Порядку середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах визначається виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище двократного розміру мінімальної заробітної плати і не менше розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»