• Посилання скопійовано

Тільки узагальнюючі та персональні податкові консультації звільняють від відповідальності

Лист Мін’юсту від 25.09.2012 р. №Н-18036/8.2

Мін’юст не вперше порушує проблему тлумачення норми, що регулює питання конфлікту інтересів (пп. 4.1.4 ПКУ). Цю норму наведено у переліку принципів податкового законодавства, який може застосовуватись як держорганами, так і судом. Свого часу у листі від 11.04.2011 р. №195-0-2-11-18 Мін'юст зазначив, що «при вирішенні законодавчих колізій як держорганами, так і судом, як правило, застосовуються загальновизнані методи тлумачення законодавчих норм (надання переваги нормі, яку прийнято пізніше або яка є спеціальною тощо)».
У коментованому листі Мін’юст розглядає податкові консультації, які:
1) надають органи ДПС ? щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у пп. 41.1.2 цього пункту, а також щодо законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи ДПС;
2) надаються за зверненням платників податків безоплатно та стосуються питань практичного використання окремих норм податкового законодавства у строки протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення цим контролюючим органом (див. постанову Київського окружного адмінсуду від 07.02.2012 р., справа №2а-4509/11/1070).
Мін’юст нагадує, що платник податків звільняється від відповідальності, якщо діяв відповідно до:

  • консультації, адресованої саме такому платнику та наданої йому у письмовій або електронній формі;
  • узагальнюючої податкової консультації.

Це правило лишається в силі, навіть якщо у майбутньому таку податкову консультацію або узагальнюючу податкову консультацію було змінено або скасовано.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»