• Посилання скопійовано

Мораторій на перевірки бізнесу пропонують продовжити до 30 червня 2016 року

Якщо мораторій на перевірки бізнесу виявився ефективним, то чого б його не продовжити? - Мінекономіки. Новий законопроект продовжує мораторій на перевірки ще на рік

Мораторій на перевірки бізнесу пропонують продовжити до 30 червня 2016 року

Як повідомляється на офіційній сторінці Міністерства економічного розвитку і торгівлі у Facebook, Верховна Рада нарешті зареєструвала законопроект №3153, який до 30 червня 2016 року продовжує мораторій на перевірки. Про це на форумі малого та середнього бізнесу розповів Міністр Айварас Абромавичус.

Новий законопроект “Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” продовжує мораторій на перевірки ще на рік, до 30 червня 2016 року. Виключенням є тільки перевірки безпечності та якості харчових продуктів Державною ветеринарною та фітосанітарною службами України.

Згідно з проектом, позапланові перевірки дозволяються тільки за заявою громадянина про порушення прав споживача та після погодження з ДРС. Ці дозволи будуть повністю публічними: кожен підприємець зможе перевірити на сайті, чи має право держорган здійснювати перевірку і на якій підставі.

Мораторій значно знизить адміністративний тиск на бізнес та поліпшить бізнес-клімат в Україні. За відгуками підприємців, рік його дії виявився чи не найефективнішим інструментом підтримки малого і середнього бізнесу та дієвим прикладом дерегуляції.

Продовження заборони на перевірки дає Уряду та Верховній Раді додатковий час, щоб завершити реформу державного контролю, зробивши його прозорим та ефективним.

“Фактично ми повинні перетворити органи контролю з каральних на сервіс для громадян і підприємців”, - підкреслив Айварас Абромавичус.

В парламенті вже зареєстровані та схвалені профільним комітетом три реформаторські законопроекти. Це урядовий проект 2531а та депутатські 2418а і 2422а. Команда Мінекономрозвитку очікує на їх якнайшвидше ухвалення Верховною Радою України.

Закон 2531а вводить не тільки адміністративну, але й персональну фінансову відповідальність контролерів за їх дії. Ми чекаємо також появи інтегрованої бази даних про перевірки. Реформа дозволить значно зменшити число посадовців та державні витрати на апарат. Це надасть можливість усунути корупційну складову нескінченних перевірок та контролерів. Україна нарешті отримає органи контролю, які можна буде порівняти з європейськими.

"Мораторій - це не панацея, це тільки один з кроків у реформі органів контролю та нагляду, який полегшить важкий тягар підприємця під час реформи державних органів", - Мінекономіки.

На підставі: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»