• Посилання скопійовано

Рада в першому читанні підтримала мораторій на перевірку бізнеса

Верховна рада підтримала у першому читанні законопроект щодо впровадження обмеження на проведення планових заходів із здійснення держнагляду (контролю) до 30 червня 2016 року

Рада в першому читанні підтримала мораторій на перевірку бізнеса

Сьогодні, 12 листопада, Верховна Рада прийняла в першому читанні Закон "Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (законопроект №3153).

Законопроектом пропонується:

 - встановити мораторій на проведення  планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) до 30 червня 2016 року (крім проведення планових заходів Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України в частині перевірки безпечності та якості харчових продуктів);

 - встановити обмеження на позапланову перевірку, яка може бути проведена тільки на підставі обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення суб'єктом господарювання її законних прав. Таке звернення повинно бути розглянуте та погоджене ДРС. Одночасно впроваджується механізм захисту бізнесу від необґрунтованих перевірок контролюючими органами. Також законодавчою ініціативою передбачена повна публічність механізму погодження ДРС та обов’язкова вимога до початку проведення заходів державного нагляду оприлюднювати на офіційному веб-сайті ДРС дозвіл на їх проведення;

- залишити можливість проведення органами державного нагляду (контролю) позапланових перевірок з дозволу КМУ; за письмовою заявою суб’єкта господарювання до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням;  за рішенням суду.

Під обмеження мораторію не підпадають:

 - органи, діяльність яких значно не впливає на малий та середній бізнес: НКРЕКП, НКЦПФР, Державна фінансова інспекція, Державна служба експортного контролю, Державна інспекція ядерного регулювання, НБУ, Антимонопольний комітет, а також ДФСУ та її територіальні органи (мораторій на перевірки податківців встановлено Законом № 71-VІІІ).

 - органи, порядок перевірок яких вже був реформований окремим Законом: Державна ветеринарна та фітосанітарна служба

 - органи, які вже пройшли внутрішнє реформування: Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Враховуючи, що основною метою законопроекту є стимулювання реформування системи державного контролю в Україні, а також з огляду на  тимчасовий статус дії мораторію, законопроектом передбачається зобов`язати Кабінет Міністрів України у шестимісячний термін із дня набрання чинності цим Законом розробити і затвердити Стратегію та програму реформування системи державного нагляду (контролю). 

Новини на тему:

 - Перевіряти бізнес по-новому: що прийняла Рада 12 листопада?

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»