• Посилання скопійовано

Окремі дефекти податкового повідомлення-рішення - не підстава для висновку про його протиправність

Якщо з повідомлення-рішення можна чітко встановити його зміст, зокрема, порушення законодавства, згідно з яким визначено грошове зобов’язання, та його суму, таке рішення є правомірним, навіть якщо не дотримано окремих елементів його форми, - ДФСУ

Окремі дефекти податкового повідомлення-рішення - не підстава для висновку про його протиправність

ДФСУ у листі від 11.11.2015 р. №24066/6/99-99-22-04-02-15 зазначила, що  акт (довідка) документальної перевірки:

 - складається у двох примірниках,

 - підписується посадовими особами контролюючого органу, які проводили перевірку,

- реєструється у контролюючому органі протягом 5 робочих днів з дня, що настає за днем закінчення установленого для проведення перевірки строку (для платників податків, які мають філії та/або перебувають на консолідованій сплаті, - протягом 10 робочих днів). 

Акт після його реєстрації вручається особисто платнику податків чи його законним представникам або надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Водночас не передбачена можливість перенесення законодавчо встановлених термінів складення, реєстрації та вручення платнику податків у встановленому порядку акта перевірки або визнання його недійсним у разі відсутності підпису окремих посадових осіб, які проводили цю перевірку, зокрема, у випадках їх відпустки, звільнення, перебування на лікарняному тощо.

Також зазначаємо, що окремі дефекти податкового повідомлення-рішення контролюючого органу не повинні сприйматися як безумовні підстави для висновку щодо протиправності такого рішення. Якщо податкове повідомлення-рішення прийняте контролюючим органом у межах компетенції та з його форми можна чітко встановити його зміст, зокрема, порушення законодавства, згідно з яким визначено грошове зобов’язання платника податків, суму такого зобов’язання, таке рішення є правомірним, навіть у разі, коли не дотримано окремих елементів його форми. Про це також свідчить наявна судова практика, зокрема ухвала Вищого адміністративного суду України від 28.03.2014 № 375/11/14-14.

Проте  платник податків може оскаржити рішення, прийняті контролюючим органом в адміністративному або судовому порядку.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»