• Посилання скопійовано

Позиції ДПСУ та ВАСУ у частині застосування штрафів за податковим кодексом цілком співпадають

Наказ ДПС України від 06.07.2012 р. №592

ДПСУ затвердила узагальнюючу податкову консультацію з окремих питань застосування штрафних санкцій за порушення норм ПКУ.
Причому, окремі приписи цієї консультації заслуговують на особливу увагу, адже мало не вперше узагальнююча податкова консультація роз'яснює застосування окремих норм податкового законодавства з врахуванням роз'яснень Вищого адміністративного суду України, чого практично не спостерігалось до прийняття ПКУ. Ще однин позитивний момент цієї податкової консультації - вона містить приклади щодо порядку застосування та розміру штрафних санкцій.
Зазначеною податковою консультацією ДПСУ звертає увагу на порядок та розміри застосування штрафних санкцій за порушення, які виявлені після 01.01.2011 р., але вчинені як до 01.01.2011 р. так і після цього.
При цьому, при визначенні розміру штрафних санкцій податкові органи мають керуватись наступним.
Штрафні (фінансові) санкції (штрафи) за порушення норм таких законів застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кодексом та іншими законами України, чинними на момент застосування санкцій.
Враховуючи приписи ст. 58 Конституції України та Рішення Конституційного Суду України від 09.02.99 р. №1-рп/99, головний податковий орган доходить до висновку, що:
- якщо подія, факт не кваліфікувались як правопорушення податковим законодавством, чинним до 01.01.2011 р., а в ПКУ ця ж подія, факт визначаються як правопорушення, із застосуванням відповідальності, то у такому разі відповідальність не застосовується до порушень, вчинених до 01.01.2011 р., але виявлених під час перевірок після цієї дати.
- якщо податковим законодавством, чинним до 01.01.2011 р., подія, факт визначались як правопорушення, за вчинення якого застосовувалась відповідальність, і в ПКУ ця ж подія, факт визначаються як правопорушення, із застосуванням відповідальності, то застосовується відповідальність, передбачена ПКУ.
Щодо першого моменту, то ця позиція цілком відповідає позиції ВАСУ, наведеної у Листі від 24.11.2011 р. №2198/11/13-11 .
Щодо другого висновку, то ВАСУ у цьому ж Листі запропонував подивитись на розмір санкцій з урахуванням зворотньої дії нормативно-правового акту. Адже, окремі санкції в ПКУ мають збільшений розмір, чого не передбачалось за ті ж порушення в Законі №2181. Тому, з огляду на це ВАСУ пропонує до податкових порушень, вчинених до набрання чинності ПКУ, але виявлених з 01.01.2011 р. до 06.08.2011 р., застосовувати найнижчий із тих обсягів відповідальності, що передбачені Законом №2181 або ПКУ. А вже починаючи з 06.08.2011 р. застосовувати розмір санкцій, передбачений на момент прийняття податкового повідомлення-рішення з урахуванням п. 7 підр. 10 р. XIX ПКУ.
Щодо повторності порушення, то тут ми цілком погоджуємося з підходом головного податкового органу: для визначення повторності правопорушення відповідно до ч. 2  п. 120.1 ст. 120 ПКУ відлік 365 днів (для високосного року - 366 днів) починається з дати винесення ДПС податкового повідомлення-рішення.
Проте, тут є одне але: справа в тому, що, скажімо, за порушеннями за несвоєчасне подання податкової звітності, податковий орган не має законодавчо встановлених термінів для проведення камеральної перевірки такої звітності та складення актів, за результатами яких виносяться такі ППР в частині застосування штрафу за її несвоєчасне подання або неподання (крім декларації з ПДВ - п.200.10 ПКУ). Тому, виходить, що порушення відбулось, скажімо, у березні 2012 р., ППР винесено наприкінці 2012 р., і рахувати повторне порушення податковий орган буде до кінця 2013 р. Сподіваємось, що наші законодавці на продовження вдосконалення норм ПКУ уточнять ці моменти у ПКУ та визначаться зі строками проведення камеральних перевірок всіх видів податкової звітності, а не лише щодо ПДВ.
Щодо звільнення від застосування штрафних санкцій у відповідності до п. 6 підр. 10 р. XX ПКУ до платників податку на прибуток підприємств та платників податків, що перейшли на загальну систему оподаткування, за порушення податкового законодавства за наслідками діяльності у ІІ - IV календарних кварталах 2011 р., то тут позиція ДПСУ цілком відповідає позиції ВАСУ, викладеної у Листі від 04.05.2012 р. №1197/12/13-12

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»