• Посилання скопійовано

Штрафи при самовільному будівництві

Лист Держархбудінспекції України від 30.07.2012 р. №40-19-5376 «Щодо порядку прийняття в експлуатацію самовільно побудованого садового будинку і розмірів штрафів»

Держархбудінспекція у листі №40-19-5376 нагадує, що Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України прийнято наказ від 24.06.2011 р. №91, який дає можливість за спрощеною процедурою прийняти в експлуатацію закінчені будівництвом індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, громадські будинки I та II категорій складності, збудовані до 31.12.2009 без дозволу на виконання будівельних робіт, заяви про прийняття в експлуатацію яких подано до 31.12.2012 р., а також визначає механізм проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж.
Відповідно до п. 3.1 зазначеного Порядку, прийняття в експлуатацію об’єктів (крім закінчених будівництвом до 05.08.92 р. індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них) здійснюється безоплатно територіальними органами Держархбудінспекції за результатами технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж та за наявності документа, що посвідчує право власності або користування ділянкою, на якій розміщений об’єкт, шляхом реєстрації поданої замовником декларації про готовність об’єкта до експлуатації.
Документом, який засвідчує відповідність закінчених будівництвом до 05.08.92 р. індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, які не підлягають прийняттю в експлуатацію, вимогам законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил, зокрема для потреб державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, є технічний паспорт, складений за результатами технічної інвентаризації.
Із набранням чинності Закону №4220 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності та вдосконалення державного регулювання у сфері містобудівної діяльності» Держархбудінспекція та її територіальні органи не уповноважені розглядати справи про правопорушення, передбачені ст. 97 Кодексу про адмінправопорушення (самочинне будівництво).
Разом з тим, ч. 1 ст. 96 зазначеного Кодексу передбачає відповідальність за порушення вимог законодавства, будівельних норм, держстандартів і правил та затверджених проектних рішень під час нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту об’єктів чи споруд у вигляді накладення штрафу на громадян у розмірі від 10 до 50 н.м.д.г.
Наразі чинне законодавство, що регулює відносини у сфері містобудівної діяльності, не передбачає жодних пільг щодо сплати штрафу за порушення у зазначеній сфері. Проте за ст. 33 Кодексу при накладенні стягнення враховуються характер вчиненого правопорушення, особа порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом’якшують і обтяжують відповідальність. Серед них:
— щире розкаяння винного;
— відвернення винним шкідливих наслідків правопорушення, добровільне відшкодування збитків або усунення заподіяної шкоди;
— вчинення правопорушення під впливом сильного душевного хвилювання або при збігу тяжких особистих чи сімейних обставин;
— вчинення правопорушення неповнолітнім;
— вчинення правопорушення вагітною жінкою або жінкою, яка має дитину віком до одного року.
Законами може бути передбачено й інші обставини, що пом’якшують відповідальність за адмінправопорушення. Орган (посадова особа), який вирішує таку справу, може визнати пом’якшуючими і обставини, не зазначені в законі.

Автор: Хоміцка Маріанна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»