• Посилання скопійовано

Міндоходів пропонує посилити відповідальність продавців алкоголю

Міндоходів передано до Мінфіну пропозиції поправок до законів, які допоможуть у боротьбі з незаконним обігом алкогольної продукції

Міндоходів пропонує посилити відповідальність продавців алкоголю

До Податкового кодексу необхідно внести пункт 20 до статті 230, яким пропонується контролювати перевезення спирту, спиртового дистиляту, біоетанолу.

"Ця сировина, на нашу думку, має транспортуватися автотранспортними засобами, які в обов'язковому порядку мають пройти сертифікацію і бути включені до єдиного реєстру «Автомобільних перевізників спирту», бути обладнані GPS-маяками з зареєстрованими IMEI кодами у єдиному реєстрі «Автомобільних перевізників спирту»", - пояснив заступник Міністра доходів і зборів Володимир Хоменко.

Також Міндоходів пропонує посилити адміністративну відповідальність за торгівлю нелегальним алкоголем. Зокрема, в Адміністративному кодексі за зберігання або транспортування алкогольних та тютюнових виробів податківці пропонують штрафувати або відправляти на громадські роботи - за рішенням суду.

"Оскільки звичайні штрафи, як показує досвід, абсолютно неефективні, за повторне порушення ми пропонуємо карати виправними роботами до двох місяців", - розповів Хоменко. - "Те саме покарання (виправні роботи) - пропонуємо за виготовлення і продаж фальсифікованих цигарок і алкоголю, а також - за незаконне зберігання акцизних марок".

У Кримінальному кодексі, вважає заступник Міністра доходів і зборів, необхідно уточнити формулювання у статті 204. На думку Володимира Хоменка, у Кодексі має бути прописана відповідність стандартам. У нинішньому варіанті йдеться про "...незаконно виготовлених алкогольних напоїв, тютюнових виробів або інших підакцизних товарів...", з поправками у частині 1 статті 204 має формулюватися так: "...підакцизних товарів, що не відповідають вимогам встановлених державних стандартів України, стандартів країни-виробника, у тому числі незаконно переміщених через митний контроль України з метою збуту..."

Також у частині 2 статті 204 за незаконне виготовлення підакцизних товарів з використанням підпільних цехів або незаконно завезеної сировини податківці рекомендують карати не штрафами, а позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Такі зміни до законодавства, вважає Володимир Хоменко, допоможуть зробити ринок алкоголю і тютюну максимально прозорим.

Сьогодні усі пропозиції про поправки знаходяться на розгляді в Міністерстві фінансів України.

Джерело: Міністерство доходів і зборів України

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»