• Посилання скопійовано

Як банки списуватимуть пеню та штрафи за кредитами, нарахованими в період проведення АТО

Банки зобов'язані скасувати пеню та/або штрафи, нараховані на основну суму заборгованості за кредитами і договорами позики у період проведення АТО

Як банки списуватимуть пеню та штрафи за кредитами, нарахованими в період проведення АТО

Нацбанк в електронному повідомленні від 05.11.2014 р. № 18-112/64483 нагадує, що статтею 2 Закону № 1669-VII  банкам заборонено нараховувати пеню та/або штрафи на основну суму заборгованості за кредитними договорами і договорами позики у період проведення АТО* громадянам України, які:

 - зареєстровані та постійно проживають або переселилися з населених пунктів, визначених у затвердженому КМУ переліку, де проводилася АТО,

- юрособам та фізособам - підприємцям, що провадять (провадили) свою господарську діяльність на території цих населених пунктів.

При цьому банки мають встановлювати:

  • місце проведення господарської діяльності юрособи, фізособи-підприємця на основі даних Єдиного державного реєстру,
  • місце проживання клієнта-фізособи – на основі даних, зазначених в поданих клієнтом офіційних документах або засвідчених в установленому порядку їх копій.

Отримані дані банки мають співставляти з Переліком населених пунктів, на території яких здійснювалася АТО.

Будь-які інші документи, в тому числі сертифікати про форс-мажорні обставини ТПП, для списання штрафів та пені банкам не потрібні.

=============

*Періодом проведення АТО вважається час з 14 квітня 2014 року до завершення проведення антитерористичної операції або військових дій на території України.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»