• Посилання скопійовано

Фонд з ТВП має право штрафувати за порушення використання страхових коштів

ФСС з ТВП роз'яснив нюанси проведення перевірок та прийняття рішень про застосування штрафних санкцій до страхувальників за порушення порядку використання страхових коштів

Фонд з ТВП має право штрафувати за порушення використання страхових коштів

Шляхом реорганізації ФСС НВВ та ФСС з ТВП в Україні створюється єдиний Фонд соціального страхування, який вправі:

  • перевіряти достовірність відомостей, поданих роботодавцем для отримання коштів Фонду, та дотримання порядку використання цих коштів;
  • зупиняти виплати в разі відмови або перешкоджання з боку роботодавця у проведенні перевірки, виявлення фактів подання недостовірних відомостей або порушення порядку використання коштів; 
  • накладати і стягувати фінансові санкції та адміністративні штрафи, передбачені законодавством, отримувати необхідні пояснення (у тому числі в письмовій формі) з питань, що виникають під час перевірки.

Проте до завершення заходів, пов'язаних з утворенням цього Фонду, виконання його функцій та завдань забезпечують відповідні виконавчі дирекції та їх робочі органи ФСС НВВ  та ФСС з ТВП. Нормативно-правові та розпорядчі акти цих Фондів діють до затвердження відповідних рішень Фондом соціального страхування України.

Таким чином, на даний час залишається чинною Інструкція про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду з ТВП, як така, що не суперечить Закону №1105 в частині встановлення порядку проведення перевірок, прийняття та оскарження рішень за результатами перевірок. При цьому, норми Закону N 2240 при прийнятті рішень за результатами перевірок не застосовуються.

Як відомо, Законом N 76 установлено, що перевірки підприємств, установ та організацій, фізосіб - підприємців контролюючими органами (крім ДФСУ та Державної фінансової інспекції) здійснюються протягом січня - червня 2015 року виключно з дозволу Кабміну або за заявкою госпсуб'єкта.

Водночас, згідно з листами Мінсоцполітики від 30.03.2015 р. N 4415/0/14-15/18 та Мінекономіки від 19.03.2015 р. N 4801-08/8711-03 вбачається, що строк дії постанови КМУ від 13.08.2014 р. N 408 закінчився.

 З огляду на це, ФСС з ТВП у листі від 09.04.2015 р. N 2.4-17-705 зазначає, що в межах своїх повноважень органи Фонду мають право на проведення перевірок. При цьому, у разі виявлення порушень за період до 01.01.2015 р., Фонд рекомендує вимагати від керівників та інших посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також від фізосіб відшкодування в повному обсязі неправомірно витрачених сум страхових коштів та/або вартості надання соціальних послуг. За порушення, допущені за період після 01.01.2015 р., фінансові санкції, передбачені Законом N 1105, застосовуються в повному обсязі.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»