• Посилання скопійовано

Розрахунок пені у разі перенесення граничних строків сплати податку

Податківці роз'яснили, що пеня розраховується з урахуванням перенесення граничних строків сплати податку

Розрахунок пені у разі перенесення граничних строків сплати податку

ДФСУ у листі від 09.10.2015 р. №21492/6/99-99-15-04-02-15 нагадує: якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, граничним строком подання такої декларації є перший після нього робочий день. При цьому 10-денний строк для сплати податку слід враховувати від фактичної дати останнього дня подання податкової декларації за відповідний період.

Після закінчення строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня. Законом № 655-VII передбачено, що нарахування пені розпочинається при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання платником податків – після спливу 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного цим ПКУ.

Проте податківці зауважують, що застосування положень пп. 129.1.1 ПКУ у редакції, чинній з 01.09.2015, застосовується до відносин, коли граничний строк сплати грошового зобов’язання припадає на дату,  починаючи з 01.09.2015.

Наприклад, якщо останній день граничного строку для подання податкової декларації за І квартал 2015 року припадає на вихідний день, то останнім днем граничного строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним – 11.05.2015. Останнім днем граничного строку сплати відповідно є 21.05.2015. У випадку надання уточнюючої декларації за І квартал цього року 09.09.2015 пеню необхідно нараховувати за 111 календарних днів.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»