• Посилання скопійовано

Нові сюрпризи для «спрощенців»

1 липня 2012 року набрав чинності Закон України №4834-IV «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» (крім окремих норм, які наберуть чинності лише з 1 січня 2013 року). Цей документ фактично поєднав у собі декілька наявних законопроектів щодо внесення змін до ПКУ з різноманітних питань: щодо взяття на облік юридичних осіб та фізичних осіб -- підприємців; щодо бездомних осіб; щодо упорядкування наявних податкових пільг; щодо визначення прибудинкової території тощо. Водночас Законом були внесені і деякі зміни в частині регулювання спрощеної системи оподаткування, які потребують окремої уваги.

Розширено коло фізичних осіб -- підприємців, на яких не поширюється дія підпункту 2 підпункту 291 статті 291 ПКУ (щодо вимог до другої групи платників податків). Наразі, крім фізичних осіб -- підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна, не можуть належати до другої групи платників єдиного податку також СПД, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізособи можуть належати виключно до третьої групи, якщо відповідають встановленим для цього вимогам, зі ставкою податку у розмірі 5 відсотків доходу. До внесених змін особи, які займалися подібною діяльністю, взагалі не могли бути платниками єдиного податку, оскільки підпадали під обмеження, встановлені для діяльності з видобутку, виробництва, реалізації дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння згідно з підпунктом 4 підпункту 291.5.1 статті 291 ПКУ, який не містив жодних винятків.

Знято обмеження для застосування спрощеної системи оподаткування і суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність з реалізації корисних копалин місцевого значення, а також кур’єрську діяльність та діяльність зв’язку, що не підлягає ліцензуванню (відповідні зміни внесено до підпункту 291.5.1 статті 291 ПКУ).

Зазнав деяких змін порядок визначення доходів платника єдиного податку та їх склад. Зокрема, до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Надано визначення безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) як наданих платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товарів, переданих платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використаних таким платником.

До суми доходу платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, та платника єдиного податку четвертої групи за звітний період також включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності. В попередній редакції остання включалася до складу доходу незалежно від групи платника.

Кодекс доповнено новою нормою, відповідно до якої до суми доходу платника єдиного податку четвертої групи за звітний період включається вартість реалізованих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), за які отримана попередня оплата (аванс) у період сплати інших податків і зборів, визначених цим Кодексом.

В зв’язку з цим внесено відповідні зміни в частині визначення дати отримання доходу. Так, датою отримання доходу платника єдиного податку є дата ! надходження коштів такому платнику у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Для платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, та платника єдиного податку четвертої групи датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності. Для платника єдиного податку четвертої групи датою отримання доходу також є дата відвантаження товарів (виконання робіт, надання послуг), за які отримана попередня оплата (аванс) у період сплати інших податків і зборів, визначених Кодексом.

Визначено право платника податку за умови дотримання ним встановлених для обраної групи вимог самостійно перейти на сплату єдиного податку іншої групи шляхом подання заяви до органу ДПС не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу. При цьому у платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, анулюється свідоцтво платника ПДВ у порядку, встановленому ПКУ.

Крім того, ПКУ доповнено положенням про те, що до платників єдиного податку за порушення у 2012 році порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій платника єдиного податку та повноти сплати сум єдиного податку платниками штрафні санкції не застосовуються, як і адміністративні штрафи за неправильність заповнення книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат.

Юлія Божко, адвокат, партнер юридичної компанії «Закон Перемоги» для UBR.UA

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»