• Посилання скопійовано

Без паніки! Старі КВЕДи - не перешкода роботі на єдиному податку

Лист ДПСУ від 13.12.2012 № 11394/0/71-12/17-1217 «Про організацію роботи»

Без паніки! Старі КВЕДи - не перешкода роботі на єдиному податку
ДПС вирішила заспокоїти тих підприємців які вже працюють на спрощеній системі оподаткування та які тільки планують перехід на спрощену систему у 2013 році. Те що підприємець не встиг до кінця 2012 року замінити коди КВЕД на нові: 
1)Не не дає підстав вважати недійсним Свідоцтво платника єдиного податку отримане підприємцем в 2012 році
2)Не є підставою для відмови в видачі Свідоцтва спрощенцям які подаватимуть Заяву на перехід на спрощену систему в 2013 році (або вже подали таку Заяву для переходу на спрощену систему з 1 січня 2013 року).
 
ДПС зазначає що в Заяві на спрощену систему необхідно зазначати ті коди, що значаться в облікових даних фізичної особи підприємця на момент подання Заяви. А потім після внесення змін до облікових даних відповідно до нового класифікатора, необхідно буде внести зміни в Свідоцтво. 
 
В свою чергу зазначимо, що насправді, відповідальності за те що в облікових даних платника податку зазначено старі КВЕД як такої не передбачено чинним законодавством, проте зволікати із заміною КВЕД не варто. Оскільки:
 
1.В Декларації платника єдиного податку серед обов’язкових реквізитів зазначаються КВЕДИ спрощенця. Отже зазначення старих КВЕД, які втрачають чинність з 1 січня 2013 року можна трактувати як не правильне заповнення обов’язкового реквізиту Декларації, і я к наслідок – тягнути за собою відмову її прийняти. Щоправда декларація спрощенця 1 групи та, відповідно до останніх змін до ПКУ, 2 групи спрощенців подається тільки за результатами року, отже час на заміну КВЕДів іще є. 
 
2.В Свідоцтві платника ЄП 1 та 2 груп зазначаються види діяльності дозволені такому спрощенцю. Наявність старих кодів може трактуватись як невідповідність видів діяльності, які провадить  підприємець тим, які дозволені йому при видачі Свідоцтва та відповідно до яких він сплачує певну ставку ЄП. Щоправда така невідповідність не може мати наслідком донарахування ДПС податку за ставкою 15%, оскільки визначальними є сама суть виду діяльності який провадиться а не код КВЕД який зазначено чи не зазначено в Свыдоцтві. Проте претензій та зайвої тяганини такому спрощенцю не уникнути. 

Автор: Катеринец Наталья

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»