• Посилання скопійовано

Єдиний податок: як змінились ставки з 1 січня 2015 року?

Законом про внесення змін до Податкового кодексу щодо податкової реформи з 1 січня 2015 року змінено ставки єдиного податку

Єдиний податок: як змінились ставки з 1 січня 2015 року?

Законом України від 28.12.2014 р. №71-VIII зменшено кількість груп платників єдиного податку з 6-ти до 4-х (детальніше про це читайте "Податки по-новому: стартувала податкова реформа").

Ставки єдиного податку для платників 1 - 2 груп установлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом станом на 1 січня податкового (звітного) року.

Таким чином, фіксована ставка єдиного податку:

 - для 1-ої групи - до 10% від розміру мінімальної зарплати (121,80 грн за календарний місяць).

для 2-ої групи - до 20% розміру мінімальної зарплати (243,60 грн за календарний місяць).

Таким чином, тепер відсутня нижня межа мінімальної фіксованої ставки єдиного податку: від 1% - для 1 групи  та від 2% - для 2 групи.

Ставка єдиного податку для платників 3-ої групи установлюється у відсотках до доходу. Таким чином,  відсоткові ставки для них становлять:

- 2% доходу (раніше - 3 (5)%) - за умови окремої сплати ПДВ;

- 4% доходу (раніше - 5 (7)%) - у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Нагадуємо, платники єдиного податку третьої - шостої груп, які перебували на обліку в контролюючих органах до 1 січня 2015 року, з 1 січня 2015 року вважаються платниками єдиного податку третьої групи.

Для платників 4 групи (сільгоспвиробників) розмір ставок податку з 1 га сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель, їх розташування. У відсотках бази оподаткування він становить:

- для ріллі, сіножатей і пасовищ (окрім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях, а також ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) та переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у тому числі на умовах оренди) - 0,45;

- для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях - 0,27;

- для багаторічних насаджень (окрім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях) - 0,27;

- для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах і на поліських територіях - 0,09;

- для земель водного фонду - 1,35;

- для ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) та переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у тому числі на умовах оренди - 3.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»