• Посилання скопійовано

Заява про застосування спрощеної системи: заповнення рядків 4 і 8

Поля «номер реєстрації в органі державної податкової служби», «дата взяття на облік в органі державної податкової служби» у заяві про застосування спрощеної системи не заповнюються

Заява про застосування спрощеної системи: заповнення рядків 4 і 8

ДФСУ у категорії 107.01 ЗІР розповіла, які відомості зазначаються у рядках 4 і 8 заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та чи заповнюються поля «номер реєстрації в органі державної податкової служби», «дата взяття на облік в органі державної податкової служби» у зазначеній заяві.

Відповідно до п.п. 298.1.1 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами і доповненнями (далі – ПКУ) для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву.

У заяві зазначаються обов’язкові відомості, визначені у п. 298.3 ст. 298 ПКУ. 

Пунктом 293.2 ст. 293 ПКУ встановлено, що фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

1) для першої групи платників єдиного податку – у межах до 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати;

2) для другої групи платників єдиного податку – у межах до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.

Для третьої групи платників єдиного податку відсоткова ставка єдиного податку встановлюється у розмірі:

1) 2 відсотки доходу – у разі сплати податку на додану вартість згідно ПКУ;

2) 4 відсотки доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку. (п. 293.3 ст. 293 ПКУ).

Згідно з п. 65.1 ст. 65 ПКУ взяття на облік фізичних осіб – підприємців у контролюючих органах здійснюється за місцем їх державної реєстрації на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором згідно із Законом України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» (далі – Закон).

Пунктом 65.5 ст. 65 ПКУ встановлено, що взяття на облік самозайнятої особи здійснюється контролюючим органом не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відповідних відомостей від державного реєстратора (для фізичних осіб – підприємців) або прийняття заяви (для осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність).

Взяття на облік фізичної особи – підприємця підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (далі – ЄДР), яка надсилається (видається) фізичній особі – підприємцю у порядку, встановленому Законом. 

Отже, на підставі виписки з ЄДР у рядку 4 заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (далі – заява) зазначаються дані документа, що підтверджують державну реєстрацію такого платника податків (назва, номер та дата). 

При цьому поля «номер реєстрації в органі державної податкової служби» та «дата взяття на облік в органі державної податкової служби» заяви не підлягають обов’язковому заповненню.

У рядку 8 «Обрана ставка єдиного податку при переході на спрощену систему оподаткування» заяви зазначаються обрана ставка єдиного податку та відповідна група.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»