• Посилання скопійовано

П'ять причин, чому не можна чіпати спрощенку

Спрощена система оподаткування знову опинилася під загрозою ліквідації

П'ять причин, чому не можна чіпати спрощенку

Попри те, що Азарова в країні немає, сама азаровщина нікуди не зникла – спрощена система оподаткування знову опинилася під загрозою ліквідації. Крім Міністерства фінансів, проти системи єдиного податку в його нинішньому вигляді виступили депутати-автори проекту Податкового кодексу, зареєстрованого в парламенті 26 жовтня (докладніше про це законопроект). Вони пропонують заборонити працювати на спрощеній системі цілим групам підприємців. І не тільки. Є й інші новації, прийняття яких через якийсь час призведе до скасування спрощенки.

Таким чином, історія робить чергове коло. Після того, як у 2010 році єдиний податок вдалося захистити на Майдані, настав час нового випробування.

Хто цього разу виявиться міцнішим – середній клас, активні люди, які створюють робочі місця, або чиновники, охочі вичавити з них останнє, щоб «наповнити бюджет»? А насправді - обмежити свободу, підпорядкувати загальним, часто корупційними правилами гри.

Є як мінімум п'ять причин, чому не можна чіпати спрощенку.

1. Це мільйони робочих місць і величезна кількість людей, які забезпечують себе самі.

2009 року в малому і мікробізнесі було зайнято близько 6,5 млн людей – удвічі більше, ніж у промисловості. Після того, як влада посилила тиск на спрощенку, Україна втратила близько 2 млн робочих місць у 2010-2011 роках. Але спрощена система, як і раніше, дає можливість працювати декільком мільйонам людей у всій країні. Багатьом із них – у невеликих містах і селах, де особливо важко з роботою.

Позбавляючи середній клас засобів для існування, влада створює осередок нестабільності

Чи є сенс чіпати тих, хто всупереч усьому – падінню економіки, війні, корупції в країні, відсутності нормальної судової системи, продовжує працювати і годувати себе і свої родини самостійно, не покладаючись на державу?

2. Ліквідація спрощенки призведе до зростання державних витрат.

Опоненти системи єдиного податку дуже часто повторюють, що спрощенку використовують, щоб ухилитися від сплати податків. Згідно з їхньою версією, скасування такої системи дозволить збільшити доходи бюджету. Насправді, все навпаки. Ми отримаємо армію безробітних, яких потрібно буде утримувати за рахунок бюджету. Згідно з дослідженнями, щоб забезпечити 1 мільйон чоловік доходом у розмірі прожиткового мінімуму, потрібно витратити більше 14 млрд грн.

3. Знизиться рівень конкуренції, збільшаться ціни.

Масовий відхід дрібних підприємців безпосередньо вплине на рівень цін – вони зростуть. Цього року інфляція і так б'є всі антирекорди і наблизиться до 50%. На 2016 рік прогноз більш сприятливий, але він не виправдається, якщо з ринку витиснуть малий бізнес і штучно обмежать конкуренцію. Великі компанії, монополісти відразу цим скористаються.

4. Це створить новий осередок соціальної нестабільності.

У будь-якій європейській державі середній клас – його фундамент, основа, на якій будується демократія. Адже ми пам'ятаємо, хто вийшов на Майдан? Головним чином, український середній клас. Позбавляючи його засобів для існування, влада сама створює новий осередок соціальної нестабільності. Ці люди не будуть мовчати, вони вийдуть захищати свої права.

5. Це призведе до повної втрати довіри суспільства до влади.

Президент неодноразово попереджав, що відмовиться схвалювати податкову реформу, якщо вона не збереже єдиний податок для малого і середнього підприємництва. Повністю підтримую. Якщо щось піде не так і обіцянку не буде виконано, суспільство може повністю зневіритися у владі. Значить, ми втратимо шанси змінити країну, адже без довіри людей нічого доброго не зробиш.

Що-небудь міняти можна буде тільки після того, як почне працювати нова система оподаткування і почне відновлюватися економіка. Не раніше. А поки краще не треба чіпати те, що дає можливість людям жити і працювати в цій країні.

Оксана Продан

Джерело: Новое время

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»