• Посилання скопійовано

За несплату авансових платежів з ЄСВ штрафи відсутні

Штрафи за несплату або несвоєчасну сплату єдиного соцвнеску можуть застосовуватися лише у разі його несплати підприємцем на загальній системі оподаткування до 10 лютого року, наступного за звітним

За несплату авансових платежів з ЄСВ штрафи відсутні

Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування передбачено сплату фізичними особами-підприємцями на загальній системі оподаткування авансових платежів з єдиного внеску. При цьому, штрафні санкції за несплату авансових платежів до зазначених платників органами доходів і зборів не застосовуються.

Відповідальність у вигляді штрафних санкцій за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску може застосовуватися лише до річного періоду, тобто у разі несплати підприємцем на загальній системі оподаткування єдиного внеску до 10 лютого року, наступного за звітним, до нього застосовуються штрафні санкції у розмірі 10% своєчасно не сплачених сум. На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Нагадаємо, що фізичні особи-підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування, сплачують ЄСВ протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада у вигляді авансових платежів в розмірі 25% річної суми єдиного внеску, обчисленої від суми, визначеної органами доходів і зборів для сплати авансових сум податку на доходи фізичних осіб-суб’єктів підприємницької діяльності.

Суми ЄСВ, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний рік до 10 лютого наступного року, на підставі даних річної податкової декларації.

Джерело: ДФС у Тернопільській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»