• Посилання скопійовано

«Єдиноподатник»-автоперевізник не може автоматично бути постачальником брухту

Підприємство, що має ліцензію на заготівлю та переробку лому чорних металів, уклало договір з ФОП — платником єдиного податку 2-ї групи на постачання ним брухту. Підприємець здійснює діяльність — автоперевезення. Має намір здавати у брухт поламані запчастини своїх автомобілів. Чи є це його діяльністю у межах єдиного податку? Чи повинні ми утримати ПДФО? Як таку виплату відобразити у звіті 1ДФ? Чи не втратить підприємець права залишатися на єдиному податку, здійснивши таку операцію? Прийняти брухт від нього як від фізособи не виходить, бо це не побутовий брухт.

Відповідно до пп. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями, до платників єдиного податку, які належать до другої групи, належать фізичні особи — підприємці, що здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у т. ч. побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10-ти; обсяг доходу не перевищує 1000000 гривень. Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб — підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи — підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, установленим для третьої групи.
Відповідно до Наказу Державного комітету статистики України від 23 грудня 2011 року №396 «Про затвердження Методологічних основ та пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності» клас 49.41 «Вантажний автомобільний транспорт» включає:
— усі види перевезень вантажним автомобільним транспортом: перевезення лісоматеріалів; перевезення великогабаритних вантажів; рефрижераторні перевезення; перевезення великовагових вантажів; перевезення непакованих вантажів (навалом або наливом), включаючи перевезення автоцистернами, у т. ч. збирання молока на фермах; перевезення автомобілів; перевезення відходів і брухту без діяльності щодо їх збирання або утилізації.
Цей клас також включає:
— оренду вантажних автомобілів з водієм — вантажні перевезення транспортними засобами з використанням людської або тваринної сили
— надання послуг водія без власного вантажного автотранспортного засобу.
Цей клас не включає:
— перевезення лісоматеріалів у межах лісу як частина лісозаготівельної діяльності;
— постачання води вантажівками;
— послуги терміналів з транспортного оброблення вантажів;
— пакувальні роботи, пов’язані з організацією перевезень вантажів;
— поштова та кур’єрська діяльність;
— транспортування відходів як складова діяльності зі збирання відходів.
Додатково зазначаємо, що відповідно до пп. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями, доходом фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. До доходу не включаються отримані такою фізособою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі та використовується в її господарській діяльності.
Згідно з пп. 4 п. 299.15 ст. 299 ПКУ свідоцтво платника єдиного податку анулюється органом ДПС у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, зокрема надання фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку II групи послуг, у т. ч. побутових, неплатнику єдиного податку. При цьому пп. 4 п. 293.4 ст. 293 ПКУ передбачено, що до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, застосовується ставка єдиного податку у розмірі 15 відсотків.
Відповідно до пп. «б» п. 176.2 ст. 176 розділу IV та пп. 49.18.2 ст. 49 ПКУ, особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, подати податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до органу ДПС за місцем свого розташування. Тобто у разі нарахування (виплати) доходів податковий агент повинен відобразити у податковому розрахунку такі виплачені доходи на користь всіх платників податків, у т. ч. виплачені на користь самозайнятих осіб (фізичних осіб — підприємців та осіб, що проводять незалежну професійну діяльність). Щодо заповнення Податкового розрахунку ф. 1ДФ вам слід звернутися до вимог Наказу ДПАУ від 24.12.2010 р. №1020 «Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку».

Джерело: ДФС в Одеській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»