• Посилання скопійовано

Податкова служба роз'яснила порядок обліку фінансової допомоги фізособами-«єдинниками»

Лист ДПСУ від 27.09.2012 р.

ДПСУ в листі від 27.09.2012 р. зазначила, що згідно з пп. 3 п. 292.11 ПКУ до складу доходу платників єдиного податку не включаються суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, яка отримана та повернена протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, і суми кредитів.
При цьому записи у Книзі обліку доходів платника єдиного податку виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку або отримані готівкою, сума заборгованості, за якою закінчився термін позовної давності, фактично безоплатно отримані товари (роботи, послуги).
Таким чином, на думку авторів листа, сума фінансової допомоги, не повернена протягом 12 календарних місяців з дня отримання, включається до доходу за підсумками дня, наступного за останнім днем періоду 12 місяців.
Порядком ведення книги обліку доходів платників єдиного податку 1 — 3 груп, які не є платниками ПДВ, не передбачено окремої графи для відображення суми поворотної фінансової допомоги, тож податківці пропонують відображати такі кошти у графі 5.
Також податкове відомство нагадало, що не можуть бути платниками єдиного податку суб'єкти господарювання, які здійснюють, зокрема, діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними Законом про страхування, сюрвейєрами, аварійними комісарами, визначеними розділом III ПКУ.
Правовою основою для отримання поворотної фінансової допомоги є договір позики. Відносини за договором позики регулюються ст. 1046 — 1053 ЦКУ.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»