• Посилання скопійовано

Сплата ЄП жінкою-підприємцем під час її декрету

Чи звільняється фізособа — підприємець — платник єдиного податку 2 групи від сплати ЄП на період тимчасової втрати працездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, в тому числі коли таку непрацездатність не підтверджено листком непрацездатності?

Сплата ЄП жінкою-підприємцем під час її декрету

Порядок нарахування та строки сплати єдиного податку обумовлено ст. 295 Податкового кодексу, п. 295.5 якої передбачено, що платники єдиного податку, зокрема другої групи, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Відповідно до п. 1 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом Мінохорони здоров’я Укра-їни від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406, листок непрацездатності — це багатофункціональний документ, який є підставою для звільнення від роботи у зв’язку з непрацездатністю та з матеріальним забезпеченням застрахованої особи у разі тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів.

Таким чином, фізична особа — підприємець — платник єдиного податку другої групи, яка не використовує працю найманих осіб, звільняється від сплати єдиного податку на період тимчасової втрати працездатності у зв’язку з вагітністю та пологами лише за умови підтвердження такої непрацездатності листком непрацездатності.

 

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»