• Посилання скопійовано

Надання в оренду приміщення платником ЄП 2 групи

Чи може фізособа — підприємець — платник єдиного податку, віднесений до другої групи, надавати в оренду нежитлове приміщення, загальна площа якого менше ніж 300 м2, іншій фізичній особі, яка перебуває на загальній системі оподаткування?

Надання в оренду приміщення платником ЄП 2 групи

Враховуючи положення абзацу четвертого пп. 2 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу фізичні особи — підприємці, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), не можуть бути платниками єдиного податку другої групи. Такі фізичні особи — підприємці належать виключно до третьої або  п'ятої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для таких груп.

Водночас пп. 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу передбачено, що не можуть бути платниками єдиного податку фізичні особи — підприємці, які надають в оренду, зокрема, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 м2.

Таким чином, враховуючи обмеження, встановлені абзацом першим пп. 2 п.  291.4 ст.  291 Податкового кодексу, платник єдиного податку другої групи, який надає в  оренду нежитлове приміщення, порушує умови перебування в  другій групі, оскільки зазначену послугу —такий платник надає іншій фізичній особі — підприємцю — неплатнику єдиного податку.

Проте зазначений платник єдиного податку, який надає в оренду нежитлове приміщення, загальна площа якого менше ніж 300 м2, може надати зазначену послугу за умови переходу ним до третьої групи.

 

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»