• Посилання скопійовано

Сплата авансових внесків у разі припинення госпдіяльності

Чи необхідно ФОП платнику ЄП сплачувати авансові внески у разі призупинення провадження господарської діяльності?

Сплата авансових внесків у разі припинення госпдіяльності

Відповідь: Відповідно до п. 295.1 ст. 295 ПКУ Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється органами державної податкової служби на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності (п.295.2 ст. 295 ПКУ). Сплата єдиного податку здійснюється за місцем податкової адреси (п.295.4 ст.295 ПКУ).

Підпунктом 295.5 статті 295 ПКУ передбачено, що платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

У разі припинення платником єдиного податку провадження господарської діяльності податкові зобов’язання із сплати єдиного податку нараховуються такому платнику до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому до органу державної податкової служби подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з припиненням провадження господарської діяльності (п.295.8 п.295 ПКУ).

Враховуючи вищенаведене, платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів, за умови подання заяви до органу ДПС щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності. ПКУ не передбачено звільнення від сплати авансових внесків по єдиному податку у разі припинення фізичною особою – підприємцем - платником єдиного податку (першої та другої груп) провадження господарської діяльності, за винятком тих платників єдиного податку які здійснили сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік).

У разі подання фізичною особою – підприємцем - платником єдиного податку заяви щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з припиненням провадження господарської діяльності до органу державної податкової служби такому платнику податкові зобов’язання нараховуються до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому було подано таку заяву.

Джерело: ДПІ у Подільському районі м. Києва

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»