• Посилання скопійовано

Аналітика від Дт-Кт: платники єдиного податку і РРО

Вимога обов'язкового застосування РРО у розрахунках з покупцями схвилювала всіх підприємців - платників єдиного податку. Чи можна якось уникнути його застосування? З'ясовували фахівці ДК

Аналітика від Дт-Кт: платники єдиного податку і РРО

Однією зі змін, внесених до Податкового кодексу Законом №71, стала вимога до підприємців - платників ЄП 2-ї та 3-ї груп застосовувати у розрахунках з покупцями РРО (п. 296.10 ПКУ). Звісно, така вимога схвилювала всіх підприємців - платників ЄП, адже доти всі вони, незалежно від групи, РРО не застосовували.

А що з’являється разом із застосуванням РРО?

1) Це витрати на його придбання, встановлення, обслуговування та ремонти.

2)  Перевірки від податківців щодо правильності проведення розрахункових операцій з використанням РРО, а отже, додаткові штрафи.

3) Ще більший контроль ДФСУ за сумами виручки, які отримує підприємець (що теж подобається небагатьом).

Чи можна якось «відкрутитися» від такої вимоги?

Так, можна. І чинне законодавство пропонує кілька шляхів для цього.

По-перше, підприємець може перейти на виключно безготівкові розрахунки. Якщо за свої товари, послуги він отримуватиме виручку виключно шляхом перерахування з поточного рахунку покупця на власний поточний рахунок, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, РРО не потрібен. 

Також покупець може через касу банку перерахувати готівку на поточний рахунок підприємця, що також визнається безготівковим. Але зверніть увагу: розрахунки із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо, відповідно до ст. 3 Закону про РРО розглядаються (в тому числі ДФСУ у листі №4315/7/99-99-22-07-03-17) як такі, що вимагають їх проведення через РРО.

Аналогічні вимоги й до електронної комерції, тобто торгівлі через мережу Інтернет. При продажу товарів у мережі Інтернет фізичні особи — підприємці, платники єдиного податку 2-ї та 3-ї груп (починаючи з визначеного ПКУ для кожної групи терміну), повинні застосовувати РРО та видавати покупцю розрахунковий документ встановленої форми (фіскальний чек). Таким чином, підприємцю, навіть якщо покупець платить за запропонований на сайті товар чи послугу зі своєї картки або готівкою при кур’єрській доставці, пропонується проводити отриману оплату через РРО і надавати покупцю фіскальний чек (як саме організувати такі розрахунки та надання розрахункових документів, податківці, на жаль, не уточнюють). При цьому електронні гроші як засіб платежу платник ЄП використовувати не може (1).

По-друге, підприємців — платників ЄП 1-ї групи вимога щодо застосування РРО не стосується. Отже, підприємці інших груп, які:

-       не використовують працю найманих осіб,

-       здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню

-        обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300000 гривень,

якщо вид їх підприємницької діяльності це дозволяє, можуть перейти до 1-ї групи платників ЄП і не застосовувати РРО.

По-третє, вимога щодо застосування РРО, згідно з п. 296.10 ПКУ, не стосується підприємців 2-ї та 3-ї груп при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі. Правила продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі встановлені наказом МЗЕЗторгу України від 08.07.96 р. №369, згідно з яким засоби пересувної мережі — це автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, лавки-автопричепи, візки, спеціальне технологічне обладнання (низькотемпературні лотки-прилавки), розноски, лотки, столики тощо.

Вимоги до застосування РРО починають діяти:

для платників ЄП 3-ї групи — з 1 липня 2015 року;

для платників ЄП 2-ї групи — з 1 січня 2016 року.

Що стосується податкових перевірок, зокрема, фактичних, як зазначено у листі ДФСУ №4315/7/99-99-22-07-03-17, то вони, звісно, будуть проводитися і в підприємців, які застосовують РРО. Але, як нагадує ДФСУ, враховуючи мораторій, встановлений на

перевірки середнього та малого бізнесу в 2015-2016 рр., податкові перевірки здійснюватимуться, якщо підприємець — платник ЄП:

— здійснює реалізацію підакцизних товарів;

— займається видами господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню;

— сам замовив податкову перевірку (шляхом подання відповідної заяви).

---1----

Про це ми не раз писали на сторінках та на сайті нашого видання:

-        «Використання електронних грошей платником єдиного податку - вихід існує»

-       «Електронні гроші » («ДК» №5/2014).

-----------

Ганна Бикова, «Дебет-Кредит»

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»